друкувати


За 3—5 років частка експорту переробленої продукції повинна перевищити сировинну

6 січня 2018, 07:23

Міністерство аграрної політики і продовольства України працює над збільшенням обсягів продукції з доданою вартістю, тобто переробленої продукції, яка експортується. Про це розповіла заступник міністра аграрної політики і продовольства з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева в інтерв'ю «НВ Бізнес».

Нагадаємо, що український аграрний експорт може встановити новий рекорд.

За словами Трофімцевої, в Україні зараз уже відбувається збільшення переробки за багатьма групами товарів.

«Лідирує рослинне масло, яке у нас вважається переробленим продуктом. Це не насіння соняшнику, яке ми експортували як сировину. За січень — жовтень його продали на $3,6—3,7 млрд. Завдяки йому у нас досить відчутна частка в експорті. Нині у нас десь 60 на 40. 60% — це сировинна продукція, 40% — перероблена продукція, включаючи олію соняшникову. Однак ми прагнемо за 3—5 років досягти 60% переробленої продукції і 40% сировини», — розповіла вона.

І додала, що цього року держава зверне більшу увагу на тваринницьку галузь.

Як я іноді жартую, що next big thing to come це буде яловичина. Чому яловичина? Згідно із запитами, які надходять до Міністерства аграрної політики, на дану продукцію є попит. А з іншого боку, цей підсектор на сьогоднішній день не є розвиненим. М'ясо великої рогатої худоби можна експортувати на ринки Сходу, Азії та Африки, адже там в України набагато менше обмежень, ніж зі свининою», — розповіла замміністра.

За її інформацією, непогані результати показує й органічна сільськогосподарська продукція.

Надзвичайно прибутковим, який досить швидко розвивається, є сектор органіки, продукція переважно експортується в Європейський Союз. Така ж ситуація спостерігається і з традиційною аграрною продукцією. Більшість сировини якої експортується або використовується для кормів у галузь тваринництва. Поява ринку збуту переробленої, високомаржинальної продукції спонукає виробників напрацьовувати технології. Бізнес це розуміє і гроші шукає завжди там, де можна заробити. У цьому сенсі у нас і в уряді, і в міністерстві є розуміння з бізнесом», — підсумувала Ольга Трофімцева.