друкувати


Бізнесу дозволили ще рік мораторію на перевірки — деталі

4 січня 2018, 11:47

До 2019 року діятиме мораторій на перевірки бізнесу. Про це повідомляє Uteka.ua. За даними видання, мораторій на перевірки госпсуб'єктів врегулювали по-новому.

Нагадаємо, що на 2018 рік заплановано 27 169 перевірок українського бізнесу, серед яких 7 тисяч стосуються перевірок сільськогосподарських підприємств.

У рамках Проекту з комплексної реформи ДФС Робочою групою при ДФС було розроблено алгоритм для автоматичного проведення камеральних перевірок, використовуючи уніфіковану методологію. Цей процес значно зменшує ручне втручання у процес перевірок, а відповідно зменшує корупційні ризики. У свою чергу, платник податків чітко розумітиме за якими критеріями проводяться камеральні перевірки в ДФС, адже критерії будуть однакові для всіх. Також, автоматизація камеральної перевірки фактично звільняє платника податків від очікувань результатів перевірки, адже процес відбуватиметься за чіткими критеріями і без людського втручання. У довгостроковій перспективі, камеральні перевірки планується ввести у Електронний кабінет платника. Тобто, платник податків зможе зразу оперативно отримувати інформацію стосовно заповненої декларації онлайн. Тобто, розробленому чек — листі бізнес може зробити самоперевірку. Коли ж приходить перевіряє структура, вона повинна рухатися виключно по цьому переліку — не більше й не менше.

Позапланові перевірки здійснюватимуться у таких випадках:

1) за погодженням центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну регуляторну політику, політику з питань нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, ліцензування та дозвільної системи у сфері господарської діяльності та дерегуляції господарської діяльності);

2) за письмовою заявою суб'єкта господарювання до відповідного органу державного нагляду (контролю) про здійснення перевірки за його бажанням;

3) за рішенням суду;

4) в разі настання аварії, смерті потерпілого внаслідок нещасного випадку, що було пов'язано з діяльністю суб'єкта господарювання;

5) у разі настання події, що має значний негативний вплив відповідно до критеріїв, затверджених КМУ, на права, законні інтереси, життя і здоров'я людини, захист довкілля та забезпечення безпеки держави;

6) для перевірки виконання суб'єктом господарювання приписів, розпоряджень або інших розпорядчих документів щодо усунення порушень вимог законодавства, виданих за результатами проведення попереднього заходу органом державного нагляду (контролю).

Мораторій на перевірки не розповсюджується на: Державну фіскальну службу, Держслужбу з питань безпеки продуктів харчування і захисту споживачів, Держслужбу експортного контролю, Держінспекцію ядерного регулювання, Державіаслужби, Держфінінспекцію, Нацкомісію з енергетики і комунальних послуг, Нацкомісію з цінних паперів та фондового ринку, Нацбанк, Антимонопольний комітет.

Перевірити, чи включено конкретного суб’єкта господарювання до проекту Плану здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) на 2018 рік, можливо безкоштовно та без реєстрації на сайті пілотного модуля планування заходів державного нагляду (контролю) ІАС ДНК.

Топом контролерів залишаються Держпраці та ДФС.

Відтепер знайти себе у планах перевірок контролюючих органів стало простіше Щоб перевірити, чи є ви в плані перевірок Держпраці: Оприлюднено плани проведення планових перевірок госпсуб'єктів на 2018 рік.