друкувати


За останні 5 років в Україні зареєстровано понад 300 випадків АЧС

3 січня 2018, 13:20

З 2012 р. в Україні зафіксували понад 300 спалахів африканської чуми свиней (АЧС), 140 з яких припадає на 2017 р. Про це свідчать дані з порталу «АЧС СТОП», який функціонує в рамках проекту технічної допомоги ФАО «Розвиток потенціалу раннього виявлення та реагування на африканську чуму свиней в Україні».

Нагадаємо, що нові випадки АЧС зафіксовано в Донецькій, Кіровоградській, Луганській і Миколаївській областях України. Щоб долучитися до вирішення складної ситуації з хворобою, Асоціація тваринників України направила листа на ім’я першого заступника міністра аграрної політики та продовольства України Максима Мартинюка з проханням підтримати і погодити в максимально короткі строки проект наказу Мінагрополітики «Про впровадження компартменталізації».

Впровадження компартменталізації допоможе виокремлювати підприємства, які розташовані в зоні АЧС, проте пройшли ретельну перевірку. Тобто, після результату дуже делікатних перевірок є шанс отримати статус, який дасть можливість збувати продукцію, а підприємство не ізолюють, якщо АЧС зафіксовано у сусідів.

За даними порталу «АЧС СТОП», починаючи з 2012 року хворобу було виявлено ​​у всіх областях країни. Всього порталом зафіксовано наразі 309 випадків. Найбільшу кількість випадків АЧС зафіксовано в Полтавській і Одеській областях — по 36. За останні 2 роки знищено близько 80 тис. голів свиней через спалахи АЧС.

Довідково: Хвороба Монтгомері (АЧС) — одна із найбільш небезпечних хвороб свиней, яка набула поширення в європейських країнах, є обов'язковою для реєстрації у Всесвітній організації охорони здоров'я тварин. Характеризується високою смертністю та завдає значних економічних збитків, зумовлених відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів в разі загрози чи виникнення хвороби, та торговельними обмеженнями, що запроваджуються для недопущення її розповсюдження.

Як зазначають міжнародні експерти: Клаус Депнер, Аго Пертель, Вітторіо Губерті — АЧС, (Генотип ІІ, що циркулює у східній Європі) не є хворобою з високим ступенем заразності, оскільки не проявляє ознак швидкого поширення в стаді сприйнятливих тварин.

Тобто, АЧС, на відміну від ящуру, грипу чи класичної чуми свиней — це інфекція, котра повільно поширюється в стаді і можуть минути тижні, а то й місяці, поки в стаді інфікуються всі тварини. Зазвичай першими страждають 1—2 тварини, згодом вірус поширюється на все стадо. «Типові» клінічні ознаки хвороби спостерігаються уже тоді, коли заражена велика кількість тварин.