друкувати


Косюк закликав оцінювати успішність країни індексом щастя

6 січня 2018, 09:19

Показник валового національного продукту не відображає успішність країни — потрібно шукати інші показники, або ж скористатися «індексом щастя», як це зробили в Бутані. Таку думку висловив голова агрохолдингу «Миронівський хлібопродукт» Юрій Косюк у своєму блозі на «Новий час. Бізнес».

Нагадаємо, агробізнес може виробляти 20 млрд кубометрів «зеленого» газу.

Косюк упевнений, що головне завдання держави — зробити людину щасливою, і вже як наслідок — багатою.

«У країні Бутан давно зрозуміли, що економічні показники та постійне збагачення не є головною метою. Країна обрала шлях відмови від основного економічного показника «валового національного продукту» і замінила його на показник «валового національного щастя», — написав він.

І додав, що це системний підхід, котрий забезпечує умови, за яких кожен житель може реалізувати себе і, відповідно, збільшити добробут своєї країни. Такий підхід не скасовує фінансове благополуччя жителів країни.

Не потрібно відмовлятися від фінансового благополуччя — це лише засіб для втілення в життя Концепції «Валового Національного Щастя», — запевняє власник агрохолдингу.

І вважає, що всі планові показники економічного зростання, використання ресурсів країни, впровадження нових технологій повинні будуватися навколо «валового національного щастя», а не «валового національного продукту».

На це повинні працювати і всі державні інститути», — упевнений Косюк.

Голова МХП підкреслив, що сьогодні багато країн слідом за Бутаном почали сприймати концепцію Валового Національного Щастя і застосовувати її у своєму житті.

Сьогодні багато країн Західного світу підхопили ідею «валового національного щастя» і намагаються впровадити її у своїх складних економічних системах», ‒ підсумував Юрій Косюк.

Довідково: «Миронівський хлібопродукт» є найбільшим виробником курятини в Україні. За оцінками компанії, МХП займає 55% вітчизняного ринку курятини.

Чистий прибуток компанії становив 210 млн доларів, що дозволило в 2017 році компанії виплатити власникам 78 млн доларів дивідендів. За III квартал 2017 року МХП одержав 47 мільйонів доларів чистого прибутку.