друкувати


Обставини голосування за розрив дипвідносин з РФ — депутат

31 березня 2016, 10:02

Народний депутат Володимир Ар’єв не зміг відкликати свій голос, помилково відданий за розрив дипломатичних відносин з Росією, через те, що двоє інших депутатів покинули залу, зруйнувавши кворум. Про це написала народний депутат фракції БПП, член Комітету Верховної Ради у закордонних справах Іванна Климпуш-Цинцадзе.

За її словами, проект Комітету поєднував питання дипвідносин і всю договірно-правову базу двосторонніх відносин між Україною і Росією. При цьому прихильники розриву дипвідносин стверджували, що йдеться про "припинення" дипломатичних відносин, яке нібито не означає їх розриву.

Однак, Віденська конвенція 1961 року, таких варіантів не передбачає — там йдеться виключно про "розрив" таких відносин, наголошує Климпуш-Цинцадзе.

Вона також висловила переконання, що у разі оголошення розриву дипвідносин, Росія негайно почне впроваджувати репресії проти українців в РФ, а Україна не зможе їх захистити.

"Невженезрозуміло, щотой, хтопропонуєтакийшлях, відмовляєтьсявідбудь-якихспробврегулюватиміжнароднийконфліктполітико-дипломатичнимизасобами, апрокладаєшляхдозагостреннявійськовихдійіпровокуєнате, щобйшлинасмертьтисячінашихбратів, батьків, чоловіків, дітей????", — написалавона.

Климпуш-Цинцадзе уточнила, що на засіданні Комітету Верховної Ради у закордонних справах за розрив дипвідносин з РФ було 4 голоси "за", 2 утрималися, 1 "проти". Проти голосували Ірина Луценко і Ганна Гопко. Володимир Ар’єв підняв руку "за" помилково, а коли зрозумів, що відбулося, відкликав свій голос, але депутати Ігор Гузь та Віктор Вовк залишили залу, зруйнувавши кворум.

Українська правда