друкувати


Експорт українських продуктів харчування зріс на 22%

30 грудня 2017, 09:20

Обсяг експорту готових харчових продуктів українських експортерів за 10 місяців 2017 р. зріс на 22% відносно аналогічного періоду минулого року. Про це повідомила прес-служба Центру підтримки експорту при УСПП із посиланням на аналітичне дослідження експертів Центру.

Нагадаємо, що аграрний експорт України за 11 місяців 2017 року сягнув $16,4 млрд.

За даними аналітичного дослідження експертів Центру підтримки експорту при УСПП, експорт готових харчових продуктів українських виробників за 10 місяців 2017 р. зріс на 22% відносно показника аналогічного періоду минулого року і склав майже $2,3 млрд.

Основними експортними позиціями в сегменті експорту готових харчових продуктів стали залишки й відходи харчової промисловості ($848 млн.), цукор та кондитерські вироби з цукру ($345 млн), тютюн та його промислові замінники ($284 млн), готові продукти із зерна ($249 млн), алкогольні і безалкогольні напої та оцет ($169 млн).

Коментуючи результати експорту готових харчових продуктів, віце-президент УСПП, координатор Центру підтримки експорту при УСПП Денис Красніков, зазначив, що загалом зростання обсягів експорту саме готової продукції є позитивним трендом для країни. Адже йдеться про поставки готової продукції, яка має більш високу додану вартість, аніж сировина.

Проте не варто перебільшувати експортні досягнення галузі — третина загального обсягу експорту прийшлася на макуху, по суті, сировинний товар», — зазначив Красніков.

Найбільші темпи приросту за 10 місяців поточного року продемонстрували цукор та кондвироби (64%), готові продукти із зерна (49%), алкогольні та безалкогольні напої й оцет (31%). Помірним але позитивним трендом став приріст експорту продуктів з м’яса та риби — на 10%, при тому, що у грошовому вимірі загальний експорт по цій позиції поки що перебуває на досить невеликій позначці у $12 млн.

За 10 місяців цього року експорт склав майже $2,3 млрд. Проте позитивна динаміка зростання експорту вітчизняних товарів говорить про те, що експорт готової продукції в 2017 році сягне $2,4—2,6 млрд», — зазначають експерти центру.

За даними дослідження, ключовими товарами вітчизняного експорту готової продукції стали макуха (33% всього експорту), цукор та вироби з нього (10%), цигарки (10%), алкогольні та безалкогольні напої (8%), продукти переробки овочів (6%), шоколад (5%) Експорт вітчизняної продукції протягом 10 місяців 2017 року здійснювався в 174 країни світу.

За словами Дениса Краснікова, подальше збільшення експорту готових продуктів харчування можливе за умови ефективного діалогу з іноземними партнерами — західними рітейлерами для продажу українських продуктів в європейських супермаркетах.

За даними Центру, найбільшим попитом іноземних торговельних мереж стабільно користуються томатні пасти та кетчупи, натуральні соки, бутильована олія, цукор, мед та кондитерські вироби тощо. І сьогодні Центр активно співпрацює з іспанськими, фінськими, італійськими французькими мережами супермаркетів з метою постачання на їхні полиці продукції українських виробників.