друкувати


Чому в Україні подешевшали бобові

28 грудня 2017, 11:37

Українські виробники бобових вже відчули негативний вплив підвищення Індією мит на бобові культури. Про це заявив фахівець із закупівель «Української зерноторгівельної компанії» Олексій Бондаренко, повідомляє Landlord.

Нагадаємо, що Індія підвищила імпортне мито на нут і сочевицю.

За його словами, після підвищення Індією мит на горох до 50%, закупівельні ціни на нього в Україні зменшилися в середньому на 15-17% ‒ до 5500 грн/т.

«Це майже на рівні його собівартості. Дрібні і середні виробники не хочуть продавати товар за цими цінами. Вони притримують горох «до кращих часів», ‒ розповів він.

Також наголошується, що знизилися ціни на білу і червону квасолю на внутрішньому ринку України. Так з початку грудня, за даними «Шувар-Інфо» ціни на ці продукти впали від 4 до 8 гривень за кілограм.

За словами директора консалтингової компанії «УкрАгроКонсалт» Сергія Феофілова, подальша ситуація з цінами на бобові буде залежати від того, як швидко трейдери знайдуть нові ринки збуту. Серед можливих претендентів експерт називає країни Африки і Близького Сходу.

За кілька останніх сезонів фермери, які насправді є ключовими постачальниками нішевих культур, звикли до високого рівня маржі на зернобобові. Вони не поспішати і продавати продукцію за безцінь», ‒ упевнений Сергій Феофілов.