друкувати


Тваринники хочуть публічного обговорення, щодо зупинення реєстрації податкових накладних в ЄРПН

28 грудня 2017, 09:36

Головна проблема, через яку відбувається блокування податкових накладних, про що неодноразово говорили експерти Асоціації тваринників, - це система оцінки (критерії) ступеня ризиків, ведена наказом Мінфіну №567 від 13 червня 2017 року, залишилася невирішеною. Про це повідомляє прес-служба Асоціації тваринників України.

Нагадаємо, 7 грудня 2017 року Верховна Рада України, враховуючи величезний суспільний тиск бізнесу, громадськості та експертного середовища, прийняла Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році», який повернув до тестового режиму призупинення реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН).

Однак, прийняті поправки, про що те ж вже зазначала Асоціація тваринників, не вирішують по суті проблему із блокуванням податкових накладних. По-суті держава спробувала відволікти увагу та надурити бізнес. 

Згідно прийнятих поправок до Податкового кодексу від 7 грудня 2017 року передбачено, що на державному рівні повинен бути прийнятий новий Порядок щодо зупинення реєстрації податкових накладних/ розрахунків коригування в ЄРПН, що буде затверджений в подальшому на рівні Кабінету Міністрів України, замість наказу Міністерства фінансів України №567 від 13 червня 2017 року. 
Проте, на превеликий жаль, не зважаючи на негативний досвід та невиправданість вже першої розробленої автоматичної системи реєстрації податкових накладних для українського бізнесу, на рівні Державної фіскальної служби України та Міністерства фінансів вже ведеться робота з розробки зазначеного нового Порядку, про що відомо з інсайдерських джерел. Навіть більше, проект нормативного акту вже написаний. 

Однак вся ця робота здійснюється в закритому режимі, без залучення малого та середнього бізнесу, широкого експертного середовища та громадськості, без публічного обговорення. 

Асоціація тваринників України, частина сільськогосподарських та кормовиробничих підприємств (в структурі виробництва тваринницької продукції частка кормів складає 70%), яких страждає від проблеми блокування податкових накладних, як і інші галузеві асоціації, не долучені до розробки нового Порядку щодо зупинення реєстрації податкових накладних в ЄРПН. 

Такі дії є порушення законодавчих вимог до підготовки до нормативно-правових актів, зокрема, Регламенту Кабінету Міністрів України, постанови Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 р. №996 про «Порядок проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики», ін. 

На сьогодні є небезпідставні серйозні побоювання, що в підготовці зазначеного нового Порядку щодо зупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН візьме участь дуже вузьке коло осіб, які попередньо залучалися до розробки нищівного для бізнесу наказу Міністерства фінансів України №567 від 13 червня 2017 року, а сам новий Порядок, хоча і буде прийнятий на рівні КМУ, фактично нічим не відрізнятиметься за своїм змістом, і знову призведе до завдання бізнесу серйозних фінансових збитків. 

Асоціація тваринників України вже звернулася до першого віце-прем’єр-міністра України-міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Івановича Кубіва з офіційним листом, щодо вжиття всіх можливих заходів для підготовки та прийняття нового Порядку щодо зупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН, який буде затверджений Кабінетом Міністрів України, з дотримання законодавчо визначених вимог до прийняття нормативно-правових актів Кабінету Міністрів України, а саме – з залученням до його розробки широкого експертного середовища, малого та середнього бізнесу, шляхом проведення консультацій з громадськістю та публічного обговорення», ‒ йдеться в повідомленні.