друкувати


В Україні з’явився кооператив, який спеціалізується на квасолі

27 грудня 2017, 10:20

У селі Підгірці, Львівської області зареєстровано новий сільськогосподарський кооператив «Стрийський Ясь». Про це йдеться у повідомленні Львівської обласної державної адміністрації.

Нагадаємо, що на Херсонщині відкривають європейські ферми.

Відмічається, що членами кооперативу (якому лише близько року) вже у 2017 році було зібрано понад 800 кг якісної квасолі.

Створення кооперативу стало результатом проекту «Підвищення інформованості та оцінка потенціалу валоризації високоякісних харчових продуктів у Львівській області», який відбувся за підтримки Посольства Франції в Україні та Міністерства закордонних справ і міжнародного розвитку Франції.

Саме завдяки проекту та роботі, проведеній за останні 18 місяців, члени кооперативу змогли реалізовувати квасолю за ціною вищою в 2,5 разу, ніж до проекту.

Сільський голова Підгірців Мар’ян Берник розповідає, що поки у кооперативі не так і багато виробників, але зацікавлених беезліч. Та додає, що наразі, спільно з Департаментом агропромислового розвитку Львівської області, який надає велику підтримку, обговорюється створення на базі кооперативу зберігальних приміщень, адже великі об’єми затребують правильного зберігання. У планах — виходити на вищий рівень, реєструвати власну торгову марку квасолі «яська».

«Львівська область має великий потенціал щодо розвитку традиційної продукції. Необхідно донести та пояснити виробникам важливість підтримки традиційних продуктів харчування для збільшення їх доданої вартості», — підкреслює у свою чергу радник з питань сільського господарства посольства Франції в Україні Ніколя Перен.

Довідково: У Підгірцях мешкає близько 900 жителів. Квасолю вирощують з діда-прадіда. Справа в тім, що у селі є підвищення, на якому квасоля відчуває себе якнайкраще, адже ділянка захищена від північних вітрів. Традиційно вирощується сорт «яська», квасолини якого великі за розміром і гарно смакують відвідувачам місцевих ресторанів та кафе.