друкувати


В Україні запрацювали 4 біогазових комплекси

27 грудня 2017, 12:26

В Україні в 2017 році були добудовані й почали виробляти біогаз відразу 4 біогазових комплекси, із загальною встановленою потужністю 7,33 МВт. Про це повідомляється на сторінці «Сільське господарство і Альтернативна Енергетика» у Facebook.

Нагадаємо, що агробізнес може виробляти 20 млрд кубометрів «зеленого» газу.

Наголошується, що з 4 введених у дію в 2017 році біогазових комплексів тільки один встиг отримати "зелений тариф" до раптового припинення роботи НКРЕ — Теофіпольська енергетична компанія.

Найбільший із комплексів — це 1-ша черга біогазового комплексу компанії «Україна-2001» потужністю 5,109 МВт, що робить його другим за встановленою електричною потужністю після комплексу «Миронівського хлібопродукту» (МХП), який має потужність 5,692 МВт.

Якщо вже бути зовсім точним, то найпотужніший на сьогодні в Україні комплекс належить агропромхолдингу «Астарта-Київ», який, однак, не виробляє з одержуваного біогазу електроенергію, а лише замінює ним частину використовуваного в технологічних процесах природного газу. Проте слід враховувати його потенціал щодо електричної потужності, який становить 13,9 МВт. У 2017 р компанією були закуплені 2 когенератори Caterpillar, які планується ввести в експлуатацію в 2018 році.», — розповідає «Сільське господарство і Альтернативна Енергетика».

У 2018 році запрацюють нові біогазові комплекси підприємств «Україна-2001», ТД «Вімексім», «Галс-Агро» загальною потужністю близько 18 МВт.

З різних причин у 2017 р. не працювали біогазові комплекси тваринницьких підприємств «Агро-Овен», «Еліти» і «Деміс Агро». Швидше за все, у 2018 році продовжиться будівництво нових комплексів підприємств «Даноша», МХП, «Галс-Агро» і «Агроспецсервіс», загальною потужністю 17,5 МВт, і почнеться будівництво кількох нових.