друкувати


В Україні відбулися перші угоди поглинання

26 грудня 2017, 15:32

Серед основних характеристик поточного 2017 року можна виділити три напрями. Про це повідомив економіст IMF group of Ukraine Григорій Кукуруза в ексклюзивному коментарі AgroPolit.com.

Нагадаємо, що за прогнозами фахівця через 10—15 років в Україні може не залишитися чорноземів.

За словами Кукурузи, цього року спостерігалося зростання середньої орендної ставки за лотами держземель із 8% у попередньому році до 14% в поточному. Такі показники обумовлені впровадженням системи електронних аукціонів.

Другою особливістю 2017-го була зміна суспільної думки щодо ринку землі, яка відображена у безпрецедентному супротиві народних депутатів щодо продовження мораторію.

Так, проти його продовження цього року проголосувало аж 48 народних депутатів (та було зібрано 55 підписів у Конституційний суд щодо визнання мораторію антиконституційним явищем) проти 7 голосів проти у 2016-му», — нагадав економіст IMF.

І додав, що крім цього відбувся вихід основних агрохолдингів України на міжнародні ринки капіталу та перші угоди поглинання після кризи 2014—2015 років.

Так, сумарно Кернелу та МХП вдалося залучити понад $1 млрд із вартістю обслуговування в 5,8—6% (станом на грудень 2017-го), що нижче навіть від суверенних облігацій уряду України на 0,1—0,2%», — підсумував Григорій Кукуруза.