друкувати


Власники земельних паїв знову «програли»

26 грудня 2017, 13:31

Головним здобутком агробізнесу в 2017 році слід вважати збереження темпів зростання та нарощення обсягів виробництва, попри хвилю аграрного рейдерства, непрогнозовану фіскальну політику та подальше посилення державного втручання. Таку думку висловив заступник голови ради Асоціації «Земельна спілка України» Андрій Мартин у ексклюзивному коментарі AgroPolit.com.

За його словами, в поточному році держава значно більше шкодила агробізнесу, ніж допомагала, але він мужньо встояв і не зменшив оберти.

І дійсно, початок року ознаменувався погіршенням для товаровиробника — з 1 січня було скасовано спеціальний режим ПДВ, а наприкінці року аграріїв вирішили «добити» правками до Податкового кодексу, якими експортне ПДВ на технічні культури та олійні культур скасовувалося. Аграрії прийняли такі зміни масовими протестами. Після чого парламент відклав скасування експортного ПДВ на технічні культури та скасував цю норму для олійних культур.

Андрій Мартин розповів, що оскільки у 2017 році було вкотре заблоковано лібералізацію земельних відносин та запуск ринку сільськогосподарських земель, агробізнес і надалі зможе суттєво економити на доступі до земельних ресурсів та не витрачатися на придбання земель у власність у середньостроковій перспективі.

Власники земельних паїв знову «програли», проте для підприємців це гарний результат», — підсумував Андрій Мартин.