друкувати


Оприлюднено результати роботи Держгеокадастру в 2017 році

25 грудня 2017, 12:07

Держгеокадастр відзвітував про результати своєї роботи в 2017 році. Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк на своїй сторінці в Facebook.

Нагадаємо, що раніше було презентовано дослідження AgroPolit.com «Гадання на кадастровій «гущі» – про рік роботи Держгеокадастру».

За словами Мартинюка, це відомство часто критикують (і, на жаль, виправдано, хоч буває і навпаки), але принаймні претензія «нічого не роблять» скасована.

«Як на мене, найбільш показовими є дві цифри: 4,26% – середня ставка оренди, за якою держава здавала в оренду свої земельні ресурси в 2013 році. 14,35% ‒ середня ставка оренди державних земель сільськогосподарського призначення, актуальна на кінець 2017 року», ‒ відмітив він.

Заступник міністра пояснив, що ця дельта в понад майже 10% означає зростання доходів бюджетів місцевих органів самоврядування, очільники яких, як правило, серед найзавзятіших критиків Держгеокадастру.

За результатами земельних торгів у 2017 році надходження складуть понад 102 млн грн», ‒ підсумував Максим Мартинюк.

Серед інших показників, що подані на сайті Державного земельного кадастру: Державні кадастрові реєстратори протягом 2017 року зареєстрували 1 302 758 земельних ділянок та видали 1 115 376 витягів із Державного земельного кадастру про земельну ділянку.

6 грудня Уряд ухвалив постанову, якою впроваджений взаємообмін інформацією між двома реєстрами – земельним кадастром та реєстром майнових прав Мінюсту, що дозволяє перевіряти інформацію в режимі онлайн та блокувати реєстрацію подвійних договорів оренди. Це потужний інструмент захисту бізнесу, а також антикорупційний захід і функціонал для виправлення помилок в ДЗК.

Також у поточному році Державний земельний кадастр одним із перших у світі переведено на технологію Blockchain. Упровадження цієї технології забезпечує надійну синхронізацію даних, що унеможливлює їх підміну в результаті зовнішнього втручання, а також надає можливість здійснювати суспільний контроль за системою.

У 2017 році в онлайн формат були переведені послуги в сфері земельних відносин, які охоплювали рекордно високу кількість громадян: