друкувати


Чому ціни на продукти так цікавлять українців

22 грудня 2017, 16:26

Українці багато часу та уваги приділяють розмовам про ціни на продукти, але чому так відбувається? Про це розповів директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, передає «Слово і діло».

Нагадаємо, що раніше Дорошенко розповідав, що сьогодні українці вибирають не між коробкою еклерів чи тортиком із вишенькою, а між молоком і гречкою.

За словами директора Асоціації, в кожній країні середній клас фокусується на можливостях заробити. Люди з невеликими статками розуміють, що можливості заробити більше в них немає, тому єдине, що можна зробити, це зекономити.

«Саме через те в країнах із невисоким рівнем життя, зокрема й у Східній Європі, тема цін є найбільш популярною, як і в Україні. Що далі від'їхати від великих міст, то більше людей цікавлять ціни, а не гроші», — пояснив фахівець.

За його словами, в Україні частка витрат середньої сім'ї на продукти харчування останні роки становила близько 50%. На сьогодні 20% тих, хто працює, мають мінімальну заробітну плату або меншу за мінімальну.

Опитування GfK Ukraine показують, що питання добробуту громадян виходить на перше місце як показник незмінності курсу реформ. 46% українців вважають саме так. Попередні два роки найголовнішим питанням вважали боротьбу з корупцією. Боротьба з корупцією — це вимога середнього класу, а виживання та помірні ціни — вимога бідного суспільства. За опитуванням Nielsen, навіть страх перед війною на сході поступився занепокоєнню за рівень життя родини», — прокоментував Дорошенко.

І додав, що Україна не має даних про точну кількість своїх громадян, тому що розрахункові дані про 42 млн не підтверджуються споживанням головних продуктів харчування, зокрема, цукру.

Норми та реальне споживання продуктів в Україні менші за всі сусідні країни — як західні, так і східні. Але навіть споживання за цими нормами показує те, що в країні харчуються до 36 млн осіб. На жаль, у найближчі роки ситуація кардинально не зміниться. Дохід громадянина будь-якої країни пов'язаний із ВВП на душу населення. За підрахунками Асоціації постачальників торгових мереж на підставі даних МВФ, до 2022 року номінальне зростання доходу українців становитиме 37%. Реальне збільшення доходу не перевищить 20%. Тобто, в 2022 році рівень життя буде аналогічним 2011 року. Після шокуючих цифр падіння української економіки на 28% у 2014 році та 31% у 2016 році підняття доходу за 5 років на 20% виглядає поміркованим. Через це прагнення та інтереси громадян із невисоким доходом мало зміняться, а середній клас не відновиться», — підсумував Олексій Дорошенко.