друкувати


Депутати відмінили своє рішення про експортний ПДВ для аграріїв — офіційні деталі

21 грудня 2017, 13:43

Парламент відклав скасування експортного ПДВ на технічні культури та скасував цю норму для олійних культур. За це щойно проголосували 274 народні депутати — так звану 131 постанову регламентного комітету парламенту під назвою «Поіменне голосування про усунення неузгодженостей у тексті прийнятого Закону України про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році».

Нагадаємо, що прийняття цієї постанови було однією з умов не проведення аграріями акції протесту сьогодні під стінами Ради.

«Відповідно до прийнятої правки, неповернення експортного ПДВ для для експорту насіння соняшнику взагалі скасовується. Тобто, товаровиробник і далі отримуватиме ПДВ при експорті. Тож негативного ефекту для товаровиробника по соняшнику не буде! Але ми пам’ятаємо, що існує 10% експортне мито для соняшнику, погоджене з СОТ, яке захищає наших переробників. Щодо двох інших культур вдалося лише відкласти вступу в дію положення. По ріпаку (дуже мало його переробних потужностей у країні, але багато вирощуємо) відклали скасування експортного ПДВ до 1 січня 2020 року, тобто ще на 2 роки. По сої — до 1 вересня 2018 року (і ця норма про неповернення ПДВ вводиться лише на 3 роки)», — розповів після голосування народний депутат від «Самопомочі» Іван Мірошніченко, який одним із перших після голосування у бюджетну ніч підняв питання скасування 180 правки у Податковому кодексі, який завдає 10 млрд грн збитків виробникам.

Водночас він додав, що наразі такий варіант рішення є проміжним і він не задовольняє товаровиробників.

Ми як депутати голосували за це тільки для того, щоб виграти для виробників час і у нас була можливість довести уряду та інших учасників головний меседж про те, що це несправедлива норма, яка порушує умови роботи з ЄС та іншими учасниками ринку. Тому поки що страйк аграріїв відмінили, але на цьому ми не зупинимся. Сьогодні завдяки активній позиції депутатів і найголовніше — товаровиробників — нам вдалося включити до порядку денного законопроект №7403, який взагалі скасовує ганебне рішення у Податковому кодексі — 180-а правка, що завдає збитків у сумі 10 млрд грн при експорті технічних та олійних культур», — підсумував він.