друкувати


Наступного року фермери отримують нові кредити

21 грудня 2017, 13:16

Основний інструмент підтримки аграріїв наступного року — мінімізація вартості грошей 3—4% за рахунок погашення старого кредиту. Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк.

Нагадаємо, що раніше заступник міністра агрополітики з питань фермерства та розвитку сільських територій Віктор Шеремета розповідав про співпрацю з Офісом підтримки реформ над здешевленням кредитів для фермерів. Тоді ставка планувалася на рівні 5%.

За словами Мартинюка, програма квазіакумуляції ПДВ не дала очікуваних результатів.

«Велика її частина була спрямована на тваринництво. Ми хотіли стабільних цін, а отримали їх підвищення. Хотіли стабілізації чи нарощення поголів’я, а отримали скорочення. Це програма, за великим рахунком, поїдання», — вважає перший заступник міінстра.

Він розповів, що наступного року хочеться все ж досягти бажаного розвитку.

Я спілкувався з бізнесом. Він готовий, але є недовіра до влади. Тому наступного року ми маємо розробити порядки та їх опублікувати. Основний інструмент підтримки — це мінімізація вартості грошей. Ми ставимо перед собою амбітні цілі в 3—4% за рахунок погашення старого кредиту. Це буде виділено з 4 млрд коштів на підтримку тваринництва. Це кредити на будівництво та реконструкцію тваринницьких приміщень, включаючи обладнання», — розповів Мартинюк.

На його думку, переважно бізнес буде брати кредити на реконструкцію.

Для того, щоб не влізти в зобов’язання, як минулого періоду (адже ніхто не знає, яким буде бюджет 2019 року), то наступного року перейдемо до трирічного планування. Тому сьогодні працюємо з банками, щоб вони погашали на трирічний період ті відсотки, які має заплатити бізнес. У бізнесу виникнуть інші зобов’язання. Серед банків будуть і не державні, але точно вітчизняні (близько 10)», — підсумував Максим Мартинюк.