друкувати


Аграрний протест через скасування експортного ПДВ перенесли на 16 січня 2018 року

21 грудня 2017, 11:24

Заплановану на сьогодні акцію протесту аграріїв під стінами парламенту через скасування експортного ПДВ для виробників олійних і технічних культур перенесли на 16 січня 2018 року. Про це AgroPolit.com повідомив один з її організаторів голова «Аграрного союзу України» Геннадій Новіков.

Нагадаємо, що у понеділок аграрії вже виходили на акції протесту в різних містах України через 180 правку у законопроекті №6776-д «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018».

«Ми перенесли страйк на 16 січня 2018 року. Таке рішення прийняли з двох причин. Перша — погані погодні умови заважають людям діставатися до столиці: транспортні інспекції не видають дозволи автобусам на проїзд через це, а також — людям важко діставатися з найвіддаленіших куточків країни», — називає першу причину Новіков.

Друга — це обіцянка голови податкового комітету Ніни Южаніної та першого заступника міністерства агарної політики та продовольства Максима Мартинюка скасувати прийняті зміни у парламенті.

За словами Новікова, аграрії подивляться, чи виконають цю обіцянку, і потім скажуть своє слово під Радою.

Нагадаємо, що сьогодні парламент планує розглянути 131 поправку Регламенту ВРУ, яка відтермінує терміни скасування ПДВ: сої — з 1 вересня 2018 року по 1 січня 2022 року, ріпаку — з 1 січня 2020 року по 1 січня 2023 року (текст правки дивіться далі у копії зареєстрованого у парламенті документа).
Однак даний документ не дуже задовольняє аграріїв, адже він лише відкладає вирішення проблеми і все одно призводить до скасування експортного ПДВ.

Саме тому, за даними AgroPolit.com, сьогодні у парламенті з голосу вноситимуть законопроект №7403 від 14.12.2017 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України олійних культур», ініційований групою народних депутатів на чолі з нардепом від «Самопомочі» Іваном Мірошніченком.

Нагадаємо, за його оцінками, збитки від не скасування цієї норми для дрібних аграріїв за рік складуть близько 10 млрд грн.