друкувати


Бізнес готовий вкладати кошти у вагони-зерновози

20 грудня 2017, 09:18

Бізнес не проти купувати та інвестувати в залізничні вагони, налагоджувати й розвивати інфраструктуру, та потрібно зробити цікаву пропозицію для того, щоб гроші пішли саме на будівництво зерновозів. Про це повідомив президент Української зернової асоціації (УЗА) Микола Горбачов під час конференції «Укрзалізниця» поставила під загрозу експорт українського зерна».

Нагадаємо, що в Україні термін експлуатації більшості вагонів-зерновозів перевищує 25 років.

За словами Горбачова, на ремонт вагонів-зерновозів виділені абсолютно смішні гроші — 62 млн грн. При цьому на модернізацію напіввагонів заплановано в десятки разів більше. На модернізацію тяглово-вантажної сили виділено 2 млрд.

«Бізнес не проти купувати та інвестувати в залізничні вагони, налагоджувати й розвивати інфраструктуру. Але при цьому ми просили декілька разів і «Укрзалізницю», і прем’єр-міністра (Володимира Гройсмана. — Ред.) зробити бізнесу цікаву пропозицію для того, щоб гроші пішли саме на будівництво вагонів-зерновозів», — прокоментував президент УЗА.

І додав, що в асоціації також проаналізували кількість зерновозів за останні 3 роки.

Можу сказати, що кількість зросла. Сьогодні «Укрзалізниця» володіє власним інвентарним парком у 11 тис. вагонів. Загальний же обсяг вагонів, разом із приватними, — 18 тис. У минулому сезоні загальний обсяг становив 14 тис.», — розповів Горбачов.

І зазначив, що кількість тепловозів все ж не збільшується. Тому ті, хто купив собі зерновози, але не здатні забезпечити транспортування вантажів зі своїх елеваторів у порти.

Проблема стосується всіх. Що ми бачимо сьогодні? З 1000 елеваторів лише 46 можуть робити відправницький маршрут. Що це? Для того, щоб потяг проїхав повним складом, потрібно причепити 54 вагони. От ці 54 вагони (щоб потяг ніде не зупиняли на сортувальних станціях, нічого не додавали) потрібно повантажити на одному елеваторі та повезти в порт. Так ось: таких елеваторів, за даними «Укрзалізниці», лише 46. Всю територію України вони не покривають. І виходить, що вивезти зерно з деяких регіонів України практично неможливо», — підсумував Микола Горбачов.