друкувати


Раді запропонували проголосувати за президентський варіант передання держземель громадам

19 грудня 2017, 15:21

Члени аграрного комітету сьогодні підтримали 14-ма голосами й рекомендували решті своїх колег прийняти у першому читанні поданий Президентом законопроект №7363 від 06.12.2017 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання створення та діяльності дрібних фермерських господарств і деконцентрації повноважень у сфері земельних відносин». Про це повідомляє кореспондент AgroPolit.com.

Нагадаємо, що Президент подав цей документ одразу ж на другий день після голосування Радою за бюджет-2018.

Головний лейтмотив документа — земля, боротьба з рейдерами та виведення з «тіні» земельних доходів аграріїв.

Більше прочитати про основні його пункти можна далі у матеріалі «Державні гектари перекроять — президентський варіант земельної децентралізації».

Документ презентувала народний депутат із БПП Ірина Луценко.

Цим законопроектом визначено, що землі які розташовані на території сільських селищних та міських рад, але не входять до ОТГ, залишаються у власності держави. Він також вирішує низку завдань: 1) В частині управління — передати об’єднаним громадам у комунальну власність державні землі, які роташовані за межами населених пунктів. Окрім тих, які мають стратегічне значення. У процесі об’єднання громад — це буде стимулом; 2) Передати районним державним адміністраціям від Держгеокадастру та облдержадміністрацій повноваження розпорядження землями за межами населених пунктів; 3) У сфері державного контролю щодо використання та охорони державних земель: передати від Держгеокадастру облдержадміністраціям; 4) Передати до комунальної власності колективну власність тих с/г підприємств, які ліквідовані. Надати наявним ПСП до 2020 року здійснювати до паювання. Якщо до 2020 року це не відбудеться, то землі будуть передані до територіальних громад», — пояснила вона.

Присутні на комітеті депутати загалом підтримали документ, але з низкою зауважень.

Зокрема, нардеп від «Самопомочі» Іван Мірошніченко пояснив, що запропонований законопроект — це на 90% «мікс» трирічної роботи депутатів та експертів галузі, асоціацій.

Проблемними він називає декілька питань:

Розмежування повноважень контролю РДА й ОДА за управлінням державними землями. Крім того, я вважаю, що у Держгеокадастру мають лишитися функції контролю за землями. Ніхто немає прав приходити й розривати орендну угоду».