друкувати


За отруєння бджіл пропонують встановити нові штрафи

19 грудня 2017, 12:15

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №7379, який встановлює посилену відповідальність за порушення законодавства в галузі бджільництва. Про це йдеться на сайті Верховної Ради.

Нагадаємо, що виробництво меду в Україні продовжує скорочуватися.

Ініціатором законопроекту є народний депутат від партії «Відродження» Геннадій Бобов. За його словами, сьогодні пасічники України зіткнулися із серйозною проблемою — масовою загибеллю бджіл внаслідок  широкого використання в сільському господарстві отрутохімікатів і умисного нехтування деякими аграріями вимог законодавства України. Тільки згідно з офіційною статистикою в 2017 році загинуло 1139 бджолосімей у восьми областях України.

Тому нардеп пропонує доповнити Кримінальний кодекс України новою статтею. Так, приховування або надання неправдивої інформації про виникнення загрози бджолам під час застосування засобів захисту рослин, карається штрафом від трьох до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51000 — 85000 грн) та позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до семи років, або обмеженням волі на строк до трьох років, чи позбавленням волі на той самий строк.

Порушення технології  вирощування рослин сільськогосподарського та іншого  призначення,  яке призвело  до погіршення умов у ареалах розселення бджіл, карається штрафом від двох до трьох тисяч (34000 — 51000 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п’яти років, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк», — йдеться у пояснювальній записці.

На думку Геннадія Бобова, прийняття законопроекту дозволить захистити права пасічників, надати додаткові стимули для розвитку галузі бджільництва в Україні та зменшити соціальну напругу в сільській місцевості.