друкувати


Законопроект про приватизацію буде ухвалено цього тижня

18 грудня 2017, 13:31

Парламент має ухвалити в другому читанні законопроект про приватизацію. Такий прогноз озвучив голова Верховної Ради України Андрій Парубій, передає AgroPolit.com.

Нагадаємо, що в ЄС наголосили на важливості прийняття в Україні закону про приватизацію, а Фонд держмайна затвердив підприємства, які підлягають продажу в 2018 році.

«Цієї осені ми почали процес приватизації, ухвалили в першому читанні й, можливо, на цьому тижні ухвалимо в другому читанні закон про приватизацію», — розповів Парубій на погоджувальній раді керівників фракції, комітетів і груп Верховної Ради в понеділок у Києві.

За його словами, у нас, на жаль, державне управління підприємствами часто буває неефективним, корупційним. Тому потрібна чесна та прозора приватизація.

До сьогодні ці процеси були пригальмовані, бо не було чітких і прозорих критеріїв — як має проводитися приватизація, щоб не працювали корупційні схеми, щоб не було занижено ціну для державного майна, яке має бути продане за найвищою ціною», — пояснив Парубій.

Голова Українського парламенту також зауважив, що ухвалення закону не є ще початком безпосередньої приватизації, але «це фундамент процесів, які можуть допомогти залучити інвестора, можуть дати ефективного власника, дати більше доходів до бюджету».

Це головний закон, який фактично впроваджує у життя передовий європейський досвід щодо механізмів приватизації — це визначення ринкової ціни, залучення європейського арбітражного суду для розв’язання суперечок, котрі можуть виникнути під час процесу приватизації, який дає змагальність і конкурентність, який дозволяє залучити іноземних інвесторів, та, водночас, цим законом забороняється брати учать у приватизації українських підприємств країні-агресору», — підсумував Андрій Парубій.