друкувати


Держлісагентство не використало 25 млн грн усупереч гучним заявам про недофінансування

16 грудня 2017, 11:26

В 2017 році до Бюджету України буде повернуто 25 млн грн, які Державне агентство лісових ресурсів України не спромоглося освоїти всупереч усім гучним заявам про недофінансування. Про це розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк під час онлайн-конференції.

Нагадаємо, що під час виїзного Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин, лісники зазначили, що на розвиток лісгоспів необхідно близько 700 млн грн. Проте в Бюджеті-2018 на їхні потреби виділили 304 млн грн.

За словами першого заступника міністра, Держлісагентство заявляє необхідний обсяг фінансування на південні області в 450 млн гривень.

«Дійсно, така сума відсутня в Держбюджеті, але Міністерство готове її забезпечити за рахунок перерозподілу інших програм. Однак питання не тільки в Мінагрополітики, а також в готовності Лісагентства освоїти ці гроші. Наприклад, у 2017 році ми повернемо назад в бюджет 25 млн гривень, які Лісагентство не змогло освоїти всупереч всім гучним заявам про недофінансування», — наголосив Максим Мартинюк.

Довідково: Сьогодні для Держлісагентства є два болючих питання: фінансування і створення єдиної лісової структури. Нещодавно Кабінет Міністрів України схвалив «Стратегію сталого розвитку та інституційного реформування лісового господарства України на період до 2022 року».

Проте представники лісгоспів зазначають, що ця Стратегія суттєво відрізняється від варіанту, який обговорювався з асоціаціями та представниками галузі. Фактично, вона не містить напрямків розвитку лісової галузі, а зосереджена лише на реформуванні Держлісагентства та створенні нового органу.

За їхніми словами, це призведе до ймовірної ліквідації лісгоспів та знащення лісової галузі. Тому, Стратегію пропонують скасувати через великі ризики