друкувати


Як державна підтримка розподілятиметься серед кооперативів

16 грудня 2017, 08:16

У частині кооперативів кошти будуть направлятися на співфінансування бізнес-проектів, які вони реалізують. Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк під час онлайн-конференції.

Нагадаємо, що сьогодні в Україні є близько 600 робочих кооперативів. Саме тому фахівці неодноразово зазначали про те, що на підтримку кооперації виділяють більше коштів, ніж потрібно.

За словами Мартинюка, пріоритетними напрямками для бюджетної підтримки в 2018 році залишаються: заготівля та зберігання молока, будівництво овоче- та фруктосховищ та ягідництво. 

Перший заступник міністра зазначив, що підтримка створення кооперативів — пріоритет діяльності міністерства, оскільки це єдина можливість забезпечити економічну спроможність дрібних виробників. 

«Інститут дорадництва, на жаль, мало залучався останніми роками до реалізації держпрограм, але в 2018-му для них буде багато роботи. По програмі підтримки фермерів ще проводяться консультації», — уточнив він.

І додав, що основна мета в галузі тваринництва — запустити новий інвестиційний цикл.

Тому допомога, передусім, надається у форматі здешевлення коштів для будівництва та реконструкції тваринницьких комплексів. Гроші для бізнесу мають бути насправді дешевими — під 4—5%. Завдяки тому, що Держбюджет було ухвалено вчасно, ми маємо достатньо часу, щоб розробити відповідні порядки і аграрії почнуть отримувати допомогу уже в січні 2018 року», — запевнив Максим Мартинюк.

Довідково: Уряд заклав на фінансову підтримку агросектору в 2018 році 6,3 млрд грн, із них 2 млрд грн — на бюджетні дотації, 1 млрд грн — на підтримку фермерства, ще 2,3 млрд ‒ на програми тваринництва, майже 1 млрд грн — на здешевлення вітчизняної сільгосптехніки.

Проте Міністерство фінансів України (Мінфін) таки перекроїло аграрну частину бюджету на наступний рік. Так, 2 млрд забрали із програми прямих дотацій і розподілили між іншими програмами, зокрема, на компенсації вартості об’єктів тваринництва, зданих у експлуатацію.