друкувати


Деградація українських ґрунтів набуває загрозливих масштабів

16 грудня 2017, 07:14

Деградація українських ґрунтів набуває загрозливих масштабів. Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк під час онлайн-конференції.

Нагадаємо, що механізм збереження та відтворення родючості ґрунтів вдосконалено. Але деградація українських ґрунтів призводить до втрати 20 млрд грн щороку. Наразі площа деградованих ґрунтів на території України ‒ близько 15 млн га і цифра лише збільшується.

На переконання Мартинюка, така тенденція буде зберігатись до тієї пори, поки основною формою землекористування залишатиметься оренда.

«Ми вживаємо системи заходи щодо охорони ґрунтів, зокрема посилюємо контроль з боку Держгеокадастру. Але основні зусилля Держгеокадастру застосовуються до державних земель, а власники паїв не можуть і не мотивовані, що здійснювати такий контроль», ‒ пояснив перший заступник міністра.

Довідково: Науковці відзначають, що найбільше землі постраждали через втрату гумусу та поживних речовин, до виснаження призвело неправильне вирощування рослин, це близько 43%. 39% земель постраждали від переущільнення, а від замулення та утворення кірки — 38% .

Чимала кількість земель отруєна шкідливими речовинами: 11% грантів насичені радіонуклідами, 9,3% складають ґрунти забруднені пестицидами, 8% ‒ важкими металами. На півночі України велика кількість земель зараження радіонуклідами ‒ цезієм, стронцієм. Щоб відбувся їхній розпад, необхідно, щоб минуло 300 років.