друкувати


Електронна реєстрація земельної ділянки доступна по всій Україні

14 грудня 2017, 15:24

Сервіс з електронної реєстрації земельної ділянки, який протягом року в форматі пілоту відпрацьовувався в Чернігівській області, розповсюджено на всю Україну. Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо, що Мін’юст запровадив технічний механізм, який унеможливить реєстрацію подвійних договорів оренди землі.

За інформацією Мартинюка, новий функціонал дозволяє сертифікованим інженерам- землевпорядникам подавати заявку на реєстрацію ділянки он-лайн та є частиною стратегії clerk-free, яка останні три роки запроваджується у сфері земельних відносин.

«Тобто тепер (звичайно, за умови бездоганно оформлених відсканованих документів, завірених електронним цифровим підписом землевпорядника) кадастровий реєстратор не зможе відмовити в прийнятті документів та реєстрації ділянки за надуманими (корупційними) приводами, що було можливе за фізичної подачі документів», — наголосив Мартинюк.

І додав, що онлайн-заявка на реєстрацію ділянки одразу відображається в системі, а у кадастрового реєстратора вмикається зворотній відлік терміну, який відведено законодавством на внесення відомостей до Державного земельного кадастру — 14 днів.

На відміну від попередніх електронних послуг, котрі були орієнтовані передусім на громадян, це, швидше, B2B функціонал. Однак зрозуміло, що в підсумку у виграші залишаться насамперед власники земельних ділянок. Для розуміння масштабу: щорічно в кадастрі реєструється біля 1 млн ділянок або 3500—5000 на добу», — підсумував Максим Мартинюк.