друкувати


Скільки гектар української землі обробляється в «тіні»

14 грудня 2017, 09:33

В Україні 11,7 млн га землі перебуває в тіньовій оренді, що становить 28% від загальної площі сільськогосподарських земель. Про це розповів заступник голови Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко в рамках прес-конференції «Децентралізація, управління землями і розвиток громад».

Нагадаємо, що бізнес йде в тінь через схеми ручного відшкодування ПДВ.

За словами Бакуменка, за договорами оренди земель офіційно обробляється лише 22,6 млн га.

«Таким чином, потенційний обсяг земель, які перебувають у тіньовій оренді, становить близько 11,7 млн га, або 28% від загальної площі сільськогосподарських земель», ‒ розповів він.

І додав, що сьогодні загальна площа земель сільськогосподарського призначення на підконтрольній Україні території, які можуть бути передані в оренду фізичним та юридичним особам, становить 34,2 млн га.

Загальні втрати держбюджету від тіньової оренди землі можна оцінити в 16 млрд грн.», ‒ зазначив народний депутат і додав, що такі підрахунки тіньової оренди землі були зроблені Світовим банком.

За словами Бакуменка, вивести оренду землі з тіні можна за рахунок удосконалення оподаткування. Необхідно зараховувати податок на доходи фізичних осіб від оренди землі до місцевих бюджетів за місцем розташування ділянки.

Це дасть змогу створити додатковий стимул місцевим громадам для ефективного контролю за офіційним оформленням оренди земельних ділянок і паїв на території певної громади», ‒ підсумував Олександр Бакуменко.