друкувати


Українські ліси планують здавати в оренду

13 грудня 2017, 12:30

Схвалена Кабінетом Міністрів «Стратегія сталого розвитку та інституційного реформування лісового господарства України на період до 2022 року» може стати базою для приватизації, концесії й здачі в оренду українських лісів. Про це йдеться в матеріалі AgroPolit.com «Стратегія без стратега — як не наламати дров у реформуванні лісової галузі».

Нагадаємо, що Стратегію розвитку лісгоспів до 2022 року пропонують скасувати через великі ризики.

Згідно з новою Стратегією, йдеться про створення нового суб’єкта господарювання в галузі, управління корпоративними правами якого здійснюватиме Кабінет Міністрів України та імовірну ліквідацію державних лісогосподарських підприємств як самостійних суб’єктів господарювання.

Крім цього, за словами представників лісгоспів, Стратегія може взагалі привести до краху галузі.

Лісники проти приватизації, концесії й оренди лісів, а ще — наголошують на необхідності удосконалити продаж необробленої деревини», — пише видання.

Голова Державного агентства лісових ресурсів Володимир Бондар додав, що наразі лісова галузь функціонує у звичному режимі, та нова Стратегіє вб’є її існування.

На часі — створення лісового фонду і боротьба з намаганнями передати ліси в концесію, адже це призведе до їхнього знищення», — підсумував Бондар.

Нагадаємо, що Депутати аграрного комітету звернулися до прем'єр-міністра із резолюцією скасувати схвалену 15 листопада 2017 року на засіданні КМУ «Стратегію сталого розвитку та інституційного реформування лісового господарства України на період до 2022 року». На їхню думку, такі новації не несуть нічого позитивного ні для населення, ні для бюджету відповідних територіальних громад, ні в реформуванні всієї лісової галузі загалом.