друкувати


У світі почали використовувати системи подвійного використання земельних ресурсів

13 грудня 2017, 16:19

У Німеччині реалізовано один із перших проектів подвійного використання земельних ресурсів, який допомагає ефективно вирощувати сільськогосподарські культури, отримуючи водночас альтернативні джерела енергії. Про це повідомляє Science Daily.

Нагадаємо, що недостатнє зрошення землі принесло Україні мільярдні збитки.

В рамках проекту на висоті 5 метрів було розміщено сонячні панелі. Це дозволило вирощувати сільськогосподарські культури, отримуючи водночас сонячну енергію. Зазначається, що втрати врожаю зовсім незначні.

Найбільша система «подвійного використання землі» проходила випробування протягом року на одному з німецьких господарств. Проект очолював Інститут сонячно-енергетичних систем «Фраунгофер». Команда встановила сонячні модулі для виробництва електроенергії безпосередньо над вирощуваними культурами.

Затінення від модулів не надто знизило врожайність вирощуваних культур. Урожайність конюшини знизилася лише на 5,3%. Втрати врожаю картоплі, пшениці та селери склали від 18 до 19%», — розповів професор Університету Хоенхайм Петергов Хегі.

Панелі, які використовували в експерименті, виробляють енергію не тільки на передній стороні, а й на задній — завдяки відображенню сонячної радіації від навколишнього середовища. Таким чином можна отримати 25% додаткової сонячної енергії.

У майбутньому очікується, що такі системи зможуть постачати енергію для потреб ферми. Наприклад, для обробки зібраних культур.