друкувати


У жовтні 2017 року ЄС став головним покупцем української цибулі

13 грудня 2017, 09:27

Україна за перші 5 місяців сезону 2017/2018 років скоротила експорт цибулі в 1,5 разу. Зменшення відбулося за рахунок скорочення поставок до країн СНД, завдяки цьому частка країн ЄС в загальному обсязі експорту суттєво збільшилася. Про це повідомляє «Інфо-Шувар» з посиланням на дані Держстату з міжнародної торгівлі.

За період з червня по жовтень 2017 року з України було вивезено майже 1,5 тис. тонн свіжої цибулі, тоді як рік тому, за той самий період, обсяг експорту склав 2,3 тис. тонн. На думку експертів, скорочення експортних поставок відбулося через меншу пропозицію та відносно високі ціни на цибулю в Україні протягом літнього періоду.

За даними «Інфо-Шувар», ціни на продукцію наблизились до минулорічних показників тільки у другій половині осені, влітку ж різниця в цінах на цибулю, в порівнянні з минулим сезоном, становила 1,5—2 рази.

Скорочення поставок, насамперед, відбулось у напрямку Білорусі. Туди протягом червня — жовтня ми продали лише 350 тонн цибулі, тобто удвічі менше, ніж за той самий період рік тому. В 1,5 разу скоротились обсяги поставок до Іраку, який уже кілька сезонів поспіль є одним із головних покупців нашої цибулі. За перші 5 місяці поточного сезону до Іраку було відвантажено близько 340 тонн продукції.

Водночас, українські імпортери намагаються втримати рівень поставок до країн ЄС, які станом на жовтень були найбільшими покупцями української цибулі. У цей регіон за останні кілька сезонів ми відправляємо переважно чищену цибулю на підприємства харчової промисловості.

Станом на жовтень 2017 року, цибуля є лідером серед інших видів традиційних овочів за обсягами експорту до країн ЄС-регіону з дуже високими вимогами щодо якості та системності поставок. Але з традиційною цибулею на європейському ринку нас не чекають, винятком може бути лише ситуація, коли у ЄС неврожай,а в нас, навпаки, продукція дуже дешева. А от попит на чищену цибулю там стабільний, і слід віддати належне українським компаніям, які ризикнули цим займатися, бо бізнес цей дуже складний. Головною перешкодою є ціна на українську сировину, яку спрогнозувати досить важко, тоді як європейський покупець вимагає фіксованої ціни в контракті», — розповідає експерт плодоовочевого ринку Східної Європи Тетяна Гетьман.

За даними «Інфо-Шувар», від початку поточного сезону до Великобританії було відправлено десь 650 тонн чищеної продукції та близько 100 тонн було відправлено до Польщі. В минулому сезоні загальний обсяг експорту чищеної цибулі до країн ЄС в період із червня по жовтень склав близько 850 тонн.