друкувати


Новий законопроект зобов’яже реєстраторів погоджувати дії з Держгеокадастром

12 грудня 2017, 09:27

Новий антирейдерський законопроект, який буде готовий до розгляду парламенту за 2 місяці, зобов’яже реєстраторів оформляти договори оренди лише за документального погодження з Держгеокадастром. Про це заявила заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації Олена Сукманова в ексклюзивному коментарі AgroPolit.com.

Нагадаємо, що Мін’юст уже запровадив технічний механізм, який унеможливить реєстрацію подвійних договорів оренди землі. Проте поки що реєстратори не зобов’язані формувати витяги з Держгеокадастру, а лише технічно мають перевіряти документацію.

За словами Сукманової, в новому законопроекті є деталі, які зобов’язують реєстратора не лише звертатися й перевіряти інформацію в кадастрі, а сканувати заяву з якою він звертаються.

«Реєстратор повинен буде відсканувати копію своєї заяви та відповідь. А потім прикласти все це до справи. Автоматичний обмін між реєстрами — це технічний інструмент, а новий закон — юридичний», — пояснила вона.

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради (ВАР) Михайло Соколов зазначив, що після прийняття такого законопроекту реєстратор ніби формуватиме своє досьє.

Навіть коли цей законопроект приймуть, то не потрібно думати, що він вирішить усе. Рейдери дуже хитрі й можуть придумати лазівки. Проте, це ще один важливий крок до унеможливлення рейдерства. Відтак, реєстратор формуватиме своє досьє сам і відповідатиме за свої дії. Думаю, уряд підтримає законопроект уже скоро. Те, що його подав Президент особисто, прискорить процес розгляду та прийняття», — підсумував Михайло Соколов.