друкувати


Україна може почати експортувати малиновий мед

11 грудня 2017, 17:09

Україна посідає третє місце серед провідних експортерів меду (поряд із Китаєм і Аргентиною), але нерідко продає свій продукт дешевше, ніж китайці. Про це повідомив економіст продовольчої і сільськогосподарської організації FAO (Food and Agriculture Organization) Андрій Ярмак, у рамках XIV міжнародної конференції «Овочі та фрукти України-2017. Об'єднання заради успіху», передає ЗЕРНО.

Нагадаємо, що Мінагрополітики готує наказ для виробників меду.

За словами Ярмака, причина заниження ціни меду полягає в тім, що ми не можемо довести, що наша продукція краща, ніж у конкурентів, і причин для цього багато.

«Одна з них — відсутність контролю всередині країни, наприклад, банально немає лабораторії, де можна було б проводити аналіз на відповідність європейським нормам», — пояснив Ярмак.

І додав, що наразі найбільші витрати йдуть на лабораторні аналізи продукції, тому що зразки мають направлятися в країни ЄС, де вже визначають, наскільки мед безпечний. Водночас, є велика проблема наявності антибіотиків у продукті.

Є і присутність хлорамфініколу, який в Україні дозволений, а практично у всіх країнах світу заборонений. Переконати наших виробників меду відмовитися від його використання практично неможливо. Зараз підняли питання ідентифікації кожного вулика. Ви собі не уявляєте, що відбувається в середовищі пасічників! Опір величезний», — наголосив фахівець.

Також представник FAO зазначив, що одним із найдорожчих і найперспективніших видів меду є малиновий, тож непогано було б почати його експорт.

Це один із найдорожчих видів меду, він користується великим попитом у тих же Сполучених Штатах. І взагалі, мономеди — дуже цікава тема, цікавий напрямок, рекомендую звернути на це увагу», — підсумував Андрій Ярмак.