друкувати


Торгівля з ЄС під ударом через скасування експортного ПДВ для виробників соняшнику, ріпаку та сої?

8 грудня 2017, 17:01

Проголосована парламентом відміна відшкодування ПДВ при експорті сої, ріпаку і соняшнику з 1 березня 2018 року завдасть удару по торгівлі з ЄС. Таку точку зору висловив генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Тарас Висоцький.

За оцінками нардепа із «Самопомочі» Івана Мірошніченко, який голосував проти таких поправок, сума щорічних збитків товаровиробникам олійних і технічних культур становитиме 10 млрд грн ($400 млн).

Відміна експортного ПДВ на сою, ріпак та соняшник для українських аграріїв призведе до прямих фінансових втрат, вважає Висоцький.

«При збереженні поточних експортних цін на ці культури і аналогічних темпів експорту, аграрний сектор недоотримає 9-10 млрд гривень. Правка вплине на погіршення іміджу України як надійного торговельного міжнародного партнера. Очікуються незадоволення та штрафні санкції, оскільки більшість угод вже укладені. Крім того, це вплине на погіршення відносин з нашим стратегічним партнером ‒ Європейським Союзом, оскільки 90% експорту ріпаку йшло в ЄС», ‒ наголосив він.

І додав, що в цілому ця правка означає винищення ріпаку на українських полях. Адже в рамках 2-3 років сівозміни ріпак перетвориться на збиткову культуру.

Це ще один доказ того, що довгострокове інвестування в Україну дуже ризиковане. Крім того, у бюджеті на 2018 рік було відмінено квазіакумуляцію ПДВ, яку встановили на заміну спецрежиму ПДВ, який діяв до 2017 року», ‒ підсумував Тарас Висоцький.