друкувати


Оприлюднено пропозиції до Стратегії розвитку лісового господарства України

8 грудня 2017, 18:27

В Мінагрополітики відбулася зустріч ініціативної групи представників всеукраїнських профспілкових організацій для обговорення основних засад та принципів регулювання та розвитку лісової галузі на п’ятирічну перспективу. Про це повідомила прес-служба відомства.

Нагадаємо, що Стратегію розвитку лісгоспів до 2020 року пропонують скасувати через великі ризики.

Перемовини пройшли під головуванням першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Максима Мартинюка.

Серед вимог профспілкових активістів – взяти за основу розвитку лісового господарства «Стратегію та інституційне реформування лісового господарства України на період до 2022 року», з подальшим доопрацюванням та широким обговоренням.

Для ефективної імплементації положень Стратегії Мінагрополітики пропонується терміново висунути кандидатуру керівника Державного агентства лісових ресурсів України.

Галузь такого рівня і з такою кількістю працюючих і такою кількістю застарілих проблем не може зашитися без компетентного керівництва», ‒ заявив голова Всеукраїнської незалежної профспілки «Трудящі» Сергій Павленко.

Передбачається, що конкурс на посаду Голови державного агентства лісових ресурсів буде об’явлений найближчим часом.

В частині соціально-трудових відносин вимагається зберегти державні підприємства лісогосподарської галузі, не допустивши їх приватизації та/або передачі в концесію.

В цьому контексті нас турбувало створення єдиної керуючої компанії, яка матиме вплив на прийняття кадрових рішень в лісових підприємствах. Однак ми отримали гарантії того, що права працівників жодним чином не притискаються, а навпаки – збільшення ефективності роботи в цілому по системі призведе до збільшення соціального та економічного захисту трудових колективів», ‒ заявив Валерій Пильгун, голова Всеукраїнської незалежної профспілки працівників соціальних установ та громадських об’єднань.

Як підкреслив Максим Мартинюк, Уряд, ухвалюючи Стратегію розвитку лісової галузі, від початку передбачав її доопрацювання та внесення коректив всіх зацікавлених органів.

Стратегія – рамковий документ, який вказує орієнтири та закладає принципи розвитку. Конкретні заходи будуть виписані в Плані дій із імплементації її положень. Хочу наголосити, що будь-які кроки з реформування лісової галузі відбуватимуться в парадигмі трьохстороннього соціального діалогу», - сказав перший заступник Міністра.

Також учасники зауважили, що стан лісового фонду вимагає детальної ревізії, з точним визначенням категорійності лісів. Зараз оцінки заліснення коливаються в межах 15,9%-20,2%. Для порівняння, у Німеччині цей показник складає 40%. До проведення ревізії пропонується залучити представників профспілок та незалежних експертів.

Передбачається що електронний обіг деревини, впроваджений лише на підприємствах Держлісагентства буде поширений на всіх лісокористувачів.

Для практичної реалізації досягнутих домовленостей в Мінагрополітики створена профільна робоча група, до якої будуть залучені всі зацікавлені сторони.