друкувати


В Україні відкрито лабораторію контролю якості молока

9 грудня 2017, 08:25

В місті Умань (Черкаська обл.) відбулося відкриття новітньої лабораторії якості молока Асоціації виробників молока (АВМ) за підтримки проекту USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку». Про це йдеться на сайті Всеукраїнської аграрної ради (ВАР).

Нагадаємо, що з 1 січня Україна може відмовитися від молока другого ґатунку.

Лабораторія АВМ здійснюватиме аналіз молока для визначення фізико-хімічних показників і вмісту домішок та інгібіторів (сечовина, сода, формальдегіди, нітрати, цукроза, лактоза), а також ідентифікацію збудників маститу й інших бактеріальних чи грибкових захворювань та їхньої чутливості до антибіотиків.

Висока точність фізико-хімічних досліджень гарантована застосуванням інфрачервоної Фур'є-спектроскопії (FTIR), яку визнано найбільш ефективним і надійним методом поточного контролю молока — лабораторію оснащено аналізатором MilkoScan Mars (Foss). Так, дослідження проводяться дуже швидко (до трьох діб) та на сучасному обладнанні.

Першочергові завдання лабораторії — дослідити ареал збудників маститів, які існують в Україні, та визначити їхню чутливість до антибіотиків, щоб у подальшому обирати оптимальний та в потрібній дозі, а також зменшити використання антибіотиків.