друкувати


Експорт фруктів з України зріс на 64%

7 грудня 2017, 17:25

Обсяг експорту фруктів з України за 9 місяців 2017 року зріс на 64% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року і склав близько $24 млн. Про це повідомив віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП), координатор Центру підтримки експорту при УСПП Денис Красніков в ході 14-ї міжнародної конференції «Овочі та фрукти України-2017. Об'єднання заради успіху», яка відбулася в Києві.

Нагадаємо, що до кінця року виробники плодово-ягідної продукції можуть отримати держпідтримку.

Красніков зазначив, що розширення експортного кошика за рахунок нових позицій — фруктів, безумовно, позитивний крок на шляху розвитку вітчизняного агроекспорту.

За даними дослідження експертів Центру, основними видами фруктів, котрі поставляються на експорт з України, є журавлина і чорниця (частка в експорті 35,7%), сливи й терен (16,7%), інші кісточкові (13,7%), кавуни (10,4%), яблука (9,8%).

Водночас українським постачальникам фруктів варто більше працювати над упаковкою та брендуванням продукції. А також не слід забувати про продукти переробки — у вигляді екстрактів, соків, джемів тощо. Все це може підвищити прибутковість експорту на 20—30%», — пояснив він.

Найбільшу динаміку приросту експорту, за даними Центру підтримки експорту УСПП, у досліджуваний період продемонстрували сливи й терен — якщо раніше їх не експортували взагалі, то в 2017 році цих фруктів було поставлено на експорт на суму $4 млн. Слідом за ними йдуть журавлина і чорниця, зростання — 23% (поставки на суму $8,5 млн), а також яблука — 11% ($2,3 млн).

До того ж, на думку Дениса Краснікова, ця статистика може свідчити і про нестабільність поставок, оскільки у більшості українських виробників немає стабільних контрактів із міжнародними торговими мережами. Причиною цього є різна якість різних партій товарів, а торговельним мережам потрібна саме постійна якість. Відкритим, на думку експерта, є й питання про сертифікацію продукції фруктової групи — у багатьох виробників її просто немає. І це питання треба вирішувати, якщо український бізнес хоче продовжувати нарощувати обсяги експорту фруктів.

Серед конкретних позицій до основних країн експорту фруктів найбільшу частку посідають: у Польщу — слива й терен (45%); у Білорусь — суниця та полуниця (25%), яблука та інші кісточкові (по 21%), кавуни (19%); в Нідерланди та Великобританію — журавлина, чорниця й інші плоди роду Vaccinium (98% та 94% відповідно); у Молдову — абрикоси, вишні та черешні, персики, сливи й терен (37%), суниця та полуниця (34%).

Ключовим партнером України в експорті фруктів протягом 9 місяців 2017 р. виступає Євросоюз, на який припадає майже 50% всього експорту українських фруктів. Державами, на які припадають найбільші обсяги фруктових поставок, є Польща (32%), Молдова (25%), Білорусь (26%), Нідерланди (18%), Великобританія (12%).