друкувати


Спецрежим ПДВ планують повернути

5 грудня 2017, 16:21

В Україні пропонують відновити спецрежим ПДВ для сільгоспвиробників. Про це йдеться в пояснювальній записці законопроекту №7351 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки внутрішнього споживчого ринку, забезпечення стабільності цін та збалансованості Державного бюджету в 2018 році».

Нагадаємо, що раніше народний депутат, голова одного з аграрних парламентських підкомітетів Валентин Дідич вже анонсував повернення восени до розгляду питання відновлення спецрежиму ПДВ для АПК. Адже він щороку забезпечував галузі колосальні кошти на розвито галузі.

Відповідний законопроект зареєстровано під №7351 від 01.12.2017. Автори: Дмитренко О.М, Кучер М.І, Гудзенко В.І.

Метою законопроекту є підтримка внутрішнього споживчого ринку шляхом відновлення на один календарний рік дії спеціального режиму ПДВ для сільськогосподарських товаровиробників у редакції, що діяла до 31 грудня 2015 року. Тобто пропонується відновлення спецрежиму до 1 січня 2019 року.

Також в законопроекті йдеться про забезпечення стабільності цін та збалансованості Державного бюджету в 2018 році шляхом тимчасової відміни бюджетного відшкодування при експорті продуктів рослинного походження.

Останні ініціативи народних депутатів обмежують або взагалі унеможливлюють розвиток тваринницької галузі й всього сільського господарства. Фактично, це санкції проти українських споживачів. Ми вважаємо, що найбільш правильним є повернення спецрежиму ПДВ для агровиробників продукції з високою доданою вартістю, а кошти від економії бюджетного відшкодування можна перерозподілити, до прикладу, на будівництво житла для військовослужбовців. За нашими оцінками, мова йде про 30-40 млрд грн. за результатами 2018 року», ‒ прокоментував один із авторів законопроекту Микола Кучер.

Нагадаємо, що з 1 січня 2017 року було повністю скасовано спеціальний режим оподаткування ПДВ для вітчизняних сільськогосподарських виробників, який діяв з 1998 року, та за допомогою якого вдалося стимулювати розвиток АПК та українського села.