друкувати


У Раді розпочали розгляд 9-ти варіантів зняття земельного мораторію (онлайн-трансляція) — оновлюється

5 грудня 2017, 14:33

Аграрний комітет почав розгляд 9 законопроектів про продовження мораторію на продаж с/г земель. Про це повідомляє кореспондент AgroPolit.com.

Варто нагадати, що вперше мораторій був введений Верховною Радою в січні 2001 року. Ініціатор рішення — народний депутат Анатолій Матвієнко. Закон передбачав, що мораторій діятиме короткостроково — до прийняття закону про обіг земель с/г призначення або відповідної норми в Земельному кодексі. Пізніше, в тому ж 2001 році, парламент прийняв Земельний кодекс, однак у ньому не йшлося про скасування мораторію, навпаки, закон продовжив його дію до кінця 2005 року. Після цього дія мораторію продовжували ще 8 разів: у 2004, 2006, 2008, 2010, 2011, 2012, 2015 і востаннє у 2016 році — до 1 січня 2018 року.

Першим на розгляд пішов законопроект №5241. Суть: внести у Земельний Кодекс України зміни й заборонити продаж землі. А далі — референдум щодо продажу землі.

Другий — №5653 від «Радикальної партії України». Суть: мораторій знімається через 3 роки після поновлення територіальної цілісності України.

Третій — №5476. Автор — «Батьківщина». Суть: на 5 років продовження мораторію і дати право державі викуповувати пай за ринковою ціною у людини, яка хоче його продати.

Четвертий — №5653–1 від Опоблоку (автор — Наталія Королевська).

П’ятий — №7350 (авторський колектив на чолі з Сергієм Лабазюком). Суть: продовжити дію мораторію ще на рік і за цей час прийняти потрібні умови для відкриття ринку землі.

Шостий – №7350–1 Барна Олег. Суть: зняття мораторію у 2024 році, коли в країні сформується новий склад парламенту.

Сьомий — №7350–2. Автор — Сергій Каплін. Суть: через формальні можливості відкласти зняття мораторію щонайменше на 5 років. Вивчити досвід соціал-демократичних країн (Швеція, Норвегія, Франція, Німеччина) і, враховуючи українську кон’юнктуру, визначитися з долею землі.

Восьмий — №7350–4. Автор — Микола Левченко. Суть: заборонити торгівлю с/г землями і прописати це у відповідному законопроекті.

Дев’ятий — №7350–3. Автор — «Батьківщина». Суть: продовження мораторію, мінімум на 5 років.

Читати до теми: Названо найбільших «спекулянтів» земельної теми — Радикальна партія, «Батьківщина», АПУ та «Свобода»

Лідерка «Батьківщина» Юлія Тимошенко закликала членів аграрного комітету підтримати її ініціативу й розглянути у Раді усі 9 законопроектів у цей четвер перед голосуванням за бюджет. Інакше, стверджує вона, депутати роз’їдуться «по віллах» і голосування за мораторій у парламенті напередодні Нового року провалять.

Відтак, на думку Тимошенко, ринок землі може відкритися для українців дуже неочікувано та спонтанно.Водночас вона також досить різко апелювала у бік одного з нардепів — Олексія Мушака — з такими словами:

Прошу вас, Мушак, не посміхатися так. Це не шоу. Досить лобіювати варіант відкриття ринку землі Веревського».

Нагадаємо, Олексій Мушак — двоюрідний брат агробізнесмена, власника агрохолдингу «Кернел» Андрія Веревського.

Читати до теми: Богдан Балагура: Жодна з місцевих рад не підтримала ідею зняття земельного мораторію в Україні

Голова земельного підкомітету Олег Кулініч повідомив, що члени підкомітету рекомендували прийняти за основу всім членам агрокомітету №7350.

Натомість народний депутат Сергій Хлань закликав колег не грати у виставу і відхилити всі законопроекти. Бо необхідності у голосуванні за продовження мораторію немає. Адже у прикінцевих положеннях Земельного кодексу написано, що ринок (відтак, і мораторій не буде знято), доки Рада не ухвалить закон про обіг с/г земель.

Нагадаємо, проект цього документа готується уже 25 років.

За словами народного депутата Валентина Дідича, наразі не можна відкривати ринок землі.

Якщо ми дозволимо вільний ринок землі, то буде катастрофа. Хто і як зможе вигідно продати пай? Ніхто! Звісно, якщо є розумні правила, тоді — так. Відкривати. Але поки ще зарано. Нашому комітету й Мінагрополітики потрібно брати на себе відповідальність і писати закон, а не перекладати відповідальність на Мінфін чи КМУ. Тоді нам люди подякують, якщо випишемо нормальний і якісний проект», — пояснив він.

 

Читати до теми: Оприлюднено позитивні та негативні наслідки скасування мораторію

На думку народного депутат від «Самопомочі» Івана Мірошніченка, людей знову залишили без вибору.

За 25 років нічого не зроблено з точки зору підготовки до вільного ринку. І не тільки в технічних питаннях (наповнення Держгеокадастру, продаж землі громадам тощо). Я кажу про стратегічно значно важливіші речі: підготовка власників паю та інших учасників до вільного ринку — надання їм рівних можливостей та права вибору, щоб не тільки продавати, а й купувати паї, щоби збудувати свій бізнес. Тобто, дати їм однакові можливості доступу до фінансів — земельну іпотеку під заставку паю тощо», — каже він.

Як пояснив виданню народний депутат, він бачить такий вихід із ситуації:

Загалом я проти продовження мораторію, бо він фактично призвів до нинішньої ситуації: село гине, люди не мають доступу до фінансів. Якась антилогіка: критикуємо нинішній стан речей, мораторій, який спровокував це, і водночас нічого не пропонуємо натомість. Тому я виступаю за його скасування. Та якщо йдеться про те, чи відкривати ринок землі з 1 січня 2017 року, то спочатку слід проаналізувати всі ризики та нерівні умови для учасників, які виникнуть одразу. Як у цьому разі бути? Продовжити мораторій на короткий період (на рік) з умовою, що за цей час уряд і парламент вирішать усі технічні питання, створять для власників паїв та всіх учасників ринку інструменти для розпорядження цією землею і рівні умови власності та продажу».

Аграрний комітет 17-ма голосами узяв за основу і рекомендував до прийняття законопроект авторства Сергія Лабазюка (та інших депутатів) — №7350. Проти голосували Сергій Хлань, Анатолій Кузьменко, Олексій Мушак та Сергій Мартиняк. Ще двоє нардепів утрималися.