друкувати


«Відкат» за реєстрацію податкової накладної складає 2% від її суми

5 грудня 2017, 15:32

Деякі «кмітливі» громадяни за 2% від суми податкової накладної готові «допомогти» у її реєстрації. Про це повідомила голова Асоціації тваринників Ірина Паламар в ексклюзивному коментарі для AgroPolit.com.

Нагадаємо, що Трибуну Ради можуть заблокувати через проблеми з реєстрацією податкових накладних бізнесу, а сам механізм автоматичної реєстрації податкових накладних від бізнесу можуть корумпувати.

За інформацією Асоціації тваринників, з 1 липня цього року українські виробники зіштовхуються з перешкодами під час ведення ними законної господарської діяльності — блокування та зупинення реєстрації податкових накладних з боку Державної фіскальної служби. Обсяг заблокованих податкових накладних на сьогодні сягнув вже понад 500 тисяч.

«Значна частина підприємств, членів Асоціації тваринників України, які відіграють ключову роль у розвитку аграрного сектору, теж стали жертвами блокування податкових накладних. Наприклад, нещодавно по одному з лідерських кормових підприємств було заблоковано на сьогодні чотириста вісімдесят три податкових накладних на загальну суму понад 23 млн грн, виписаних покупцям готової продукції», — зазначають в Асоціації.

На думку її фахівців, проблема блокування податкових накладних обумовлена запровадженням на державному рівні непродуманої автоматичної системи реєстрації податкових накладних та недосконалої системи оцінки критеріїв ризиків, достатніх для зупинення реєстрації податкової накладної.

Через непродуманість запровадженої державою автоматичної системи реєстрації податкових накладних підприємства змушені не просто стикатися із невиправданим блокуванням податкових накладних, а й нести серйозні фінансові збитки, втрачати контрагентів чи довіру перед ними. Крім того, це потягло за собою нову корупційну схему: тепер деякі «кмітливі» громадяни за 2% від суми податкової накладної готові «допомогти» в її реєстрації», ‒ розповіла Ірина Паламар.

Загалом же, Асоціація вважає, що умисне блокування податкових накладних — це не просто знищення українського бізнесу, який наповнює бюджет країни, а й кримінальний злочин, який можна кваліфікувати за статтею 206 Кримінального кодексу України «Протидія законній господарській діяльності».