друкувати


Депутати визначили поняття «органічний продукт» — це 95% органічних інгредієнтів

5 грудня 2017, 08:32

Аграрний комітет розглянув підготовлений до другого читання законопроект №5448 «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції». Про це повідомляє на своїй сторінці у Facebook заступник голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин у ВР Олександр Бакуменко.

«Сьогодні на пленарному засіданні ми обговорили деталі оновленого законопроекту №5448. У цій версії проекту значно розширено положення по органічному виробництву аквакультури, тваринництву, перехідному періоду від неорганічного до органічного виробництва тощо. Також він повністю відповідає вимогам чинного законодавства ЄС, оскільки ми взяли врахували низку критичних зауважень робочої групи та закордонних експертів, які стосувалися, передусім, складу органічного продукту та застосування антибіотиків», — пояснив Бакуменко.

За його словами, головна теза законопроекту залишилася незмінною — органічний продукт повинен складатися із натуральних компонентів. Однак, на відміну від першого варіанту документа, в оновленому розтлумачено, який відсоток можуть складати неорганічні компоненти.

Органічний продукт має складатися із 95% органічних інгредієнтів та 5% неорганічних інгредієнтів. Ці компоненти повинні бути дозволені до використання в органічному виробництві. До даного списку жодним чином не потрапляють ГМО, синтетичні речовини тощо, використання яких в органічному виробництві прямо заборонені законом», — прокоментував він.

Щодо антибіотиків, то їхнє превентивне застосування заборонено, однак деякі ситуації складають виняток.

Застосування антибіотиків можливе лише з метою недопущення страждань тварин, та тільки у випадку, якщо фітотерапевтичні та гомеопатичні ліки не мають ефекту. Додатково уточнено, що у випадку застосування антибіотиків, тварина виводиться з органічного стада на певний період часу, залежно від виду тварини, а продукція, отримана від такої тварини, не вважається органічною», — пояснює Бакуменко.

На наступному засіданні комітету винесе узгоджений текст законопроекту.