друкувати


Птахівники просять захистити їхнє право платити єдиний податок

4 грудня 2017, 17:47

Дев’ять найбільших аграрних асоціацій України просять голову Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніну Южаніну, а також прем’єр-міністра Володимира Гройсмана не допустити позбавлення птахівників права платити єдиний податок четвертої групи та отримувати державну допомогу, як це пропонується поправками до законопроекту «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році» (№6776-д). Про це повідомляє прес-служба ВАР.

Відповідне звернення підписали Всеукраїнська Аграрна Рада, Союз птахівників України, Асоціація виробників молока, Асоціація «Свинарі України», Національна асоціація цукровиків України «Укрцукор», Аграрний союз України, Українська аграрна конфедерація, Український клуб аграрного бізнесу, Асоціація фермерів та приватних землевласників України. 

Вищезгаданий законопроект було розроблено Податковим комітетом парламенту на базі проектів №№ 6776, 7110 і 7110-1 і зареєстровано у Верховній Раді 14 листопада 2017 року.

Під час доопрацювання документу для підготовки його до другого читання народний депутат Дмитро Святаш, член депутатської групи «Партія «Відродження» (у 2005—2014 рр. член Партії регіонів), подав до законопроекту суттєві поправки, врахування яких може вкрай негативно вплинути на роботу вітчизняного агрокомплексу.

Так, депутат запропонував позбавити права бути платниками єдиного податку четвертої групи суб'єктів господарювання, у яких дохід від реалізації курятини та курячих яєць складає понад 50% виручки від продажу агропродукції власного виробництва та продуктів її переробки.

Також депутат пропонує виключити цих суб'єктів господарювання із переліку сільськогосподарських товаровиробників, які мають право на державну допомогу згідно із Законом України «Про державну підтримку сільського господарства України».

Однак представники аграрних асоціацій, які мають безпосереднє відношення до сільського господарства (на відміну від Дмитра Святаша, який в аграрній сфері не має жодного досвіду), вважають такий підхід згубним для тваринництва.

Зокрема, аграрії наголошують, що рівень рентабельності виробництва м’яса птиці та яєць значно відстає від показників інших сільськогосподарських галузей. За даними Державної служби статистики, у 2016 році прибутковість виробництва курятини та яєць курячих становила відповідно 4,9% і 0,6%. При цьому для зернових та зернобобових культур, насіння соняшнику та сої, виробники яких можуть бути платниками єдиного податку четвертої групи, цей показник склав відповідно 37%, 62% та 52%. Середня рентабельність продукції тваринництва склала минулого року 7,7%, а рослинництва — 44,3%.

Крім того, тваринники вирощують на своїх сільськогосподарських угіддях рослинницьку продукцію, зокрема, зернові культури, які переробляються та використовуються для відгодівлі тварин.

Отже, виробники продукції тваринництва належать до класичних платників єдиного податку четвертої групи, які мають сплачувати податок, виходячи з площі сільськогосподарських угідь. Навіть за умови закупівлі корму для відгодівлі тварин відповідна ставка єдиного податку враховуються в ціні придбаних кормів», — йдеться у зверненні аграрних асоціацій.

Аграрії звернули увагу голів Кабміну та Податкового комітету на те, що саме таким чином галузь тваринництва забезпечує перетворення суто сировинної рослинницької продукції у товар з високим рівнем доданої вартості, створюючи додаткові робочі місця, забезпечуючи зайнятість на селі (у згаданих галузях на сьогодні працює більше 100 тис. осіб), забезпечуючи відповідні доходи державного бюджету і цільових фондів соціального страхування.
 

З урахуванням наведеного просимо сприяти недопущенню врахування у законопроекті №6776-д поправок щодо позбавлення сільськогосподарських товаровиробників права бути платниками єдиного податку четвертої групи та позбавлення таких виробників державної підтримки», — зазначено у зверненні.

Аграрії сподіваються на належну увагу до цього питання з боку представників влади, а також запропонували залучати їхні асоціації до обговорення будь-яких питань, пов’язаних з оподаткуванням сільгоспвиробників і з державною підтримкою сільського господарства.