друкувати


ЄС не підтримав «зелені» тарифи на спалювання відходів в Україні

4 грудня 2017, 16:13

Європейський Союз (ЄС) не схвалює застосування в Україні «зелених» тарифів на спалювання відходів. Про це заявив менеджер сектору навколишнього середовища представництва ЄС в Україні Жан Франсуа Море, передає УНІАН.

«ЄС не підтримує «зелені» тарифи на спалювання відходів, тому що філософія поводження з відходами у ЄС і в світі базується на так званій піраміді: по-перше, необхідно уникати створення відходів, по-друге — переробка та повторне використання, а вже в останню чергу — утилізація», — зазначив він.

Море також додав, що «зелені тарифи» не можуть використовуватися щодо спалювання відходів, оскільки це не належить до відновлюваної енергетики.

Нагадаємо, що 8 листопада Кабмін схвалив Національну стратегію поводження з відходами до 2030 року. Вона передбачає зниження рівня захоронення побутових відходів з 95% до 30% і мінімізацію загального обсягу відходів, котрі підлягають захороненню, з 50% до 35%.

Стратегія пропонує запровадити роздільне збирання, визначити оптимальні райони для розміщення сміттєперевантажувальних станцій, сортувальних ліній, сміттєпереробних заводів і полігонів, для чого потрібне будівництво такої мережі за гроші місцевого самоврядування.