друкувати


Україна не отримає третій транш у розмірі 600 млн євро від ЄС

1 грудня 2017, 14:45

Євросоюз відмовився виплатити Україні третій транш макрофінансової допомоги в розмірі 600 млн євро. Про це йдеться в рішенні Європейської комісії.

«Ми підтримуємо прагнення України до реформ у всіх сферах, і готові розглянути пропозиції про надання траншу на початку 2018 року, після активізації реформ», — йдеться в документі.

У документі зазначається, що Україна не виконала взяті 4 зобов'язання. Зокрема зняття заборони на експорт лісу-кругляка, запуск автоматичної перевірки е-декларацій, закон про кредитну реєстрацію НБУ, перевірка інформації про бенефіціарних власників компаній.

Також в ЄС нагадали, що з початку 2014 року Україна отримала від Європи допомогу на суму 12,8 млрд євро на проведення реформ.

Перший транш за цією програмою в розмірі 600 млн євро Україна отримала 22 липня 2015 року. Другий транш — 4 квітня 2017.

Президент Петро Порошенко, розміщуючи у себе в Facebook посилання на дане рішення ЄК, написав дуже оптимістичний текст:

Як і домовлялися в Брюсселі, Єврокомісія оголосила про розробку нової четвертої програми макрофінансової допомоги на підтримку реформ в Україні в 2018—2019 роках. Важливе рішення й висока оцінка з боку ЄС прогресу нашої держави на шляху перетворень і зближення з Європейським Союзом».

Раніше в п'ятницю Порошенко заявив, що він протягом дня чекає комюніке від Європейського Союзу про нову програму макрофінансової допомоги для України на 2018—2019 роки. Загальна сума повинна скласти приблизно 1,8 млрд євро.