друкувати


Рейдери на Херсонщині погрожують розстріляти селян

30 листопада 2017, 18:23

Село на Херсонщині уже понад рік живе у стані війни з рейдерами — селяни не можуть повернути власні земельні паї, які в оренді у злодіїв. Про це повідомив народний депутат із «Самопомочі», член комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Іван Мірошніченко в своєму блозі на «Економічній правді».

Нагадаємо, що стало відомо дату подання антирейдерського закону до парламенту.

За словами нардепа, неподалік кордону з окупованим Кримом є село Надеждівка, у Чаплинському районі на Херсонщині, яке більше року живе у стані війни з рейдерами. Селяни не можуть повернути власні земельні паї, які зараз у оренді.

«Історія розпочалася ще в 2003 році, коли на Херсонщині розпочав свій  аграрний бізнес Гумуштекін Халдун. Він заснував два сільгосппідприємства — «Харистрон» і «Глобал-Інвест». Невдовзі він потрапив в автокатастрофу і на тривалий час поїхав в Туреччину на лікування. У цей момент його діловий партнер, начебто зі згоди власника, бере майно підприємства в управління. Коли власник повернувся до України, то зрозумів, що не має жодних прав на свій бізнес», — нагадав Мірошніченко.

І зазначив, що саме з цього моменту почалася незрозуміла діяльність «Глобал-Інвесту», який взяв в оренду землі місцевих жителів. Розпочалися обшуки, арешти, замовні статті в пресі, «акції протесту». Маленьке село, в якому всі один одного знають, стало справжнім полем битви. Людей, які стояли біля витоків «Глобал-Інвесту», почали відсторонювати від роботи. Така доля спіткала й Ансара Ракібова, який привів першого інвестора саме тоді, коли село занепадало, поля не оброблялися, а селяни не мали роботи.

Після звільнення, Ракібов зареєстрував у Надеждівці фермерське господарство «Оазис Півдня». До нього почали долучатися місцеві селяни зі своїми земельними паями, орендованими ПП «Харистрон» і ТОВ «Глобал-Інвест», оскільки ці два підприємства орендну плату, як обіцяли, не підвищили, а навпаки — почали зменшувати, та й ту видавали із великим запізненням», — розповів член комітету ВР з питань агрополітики та земельних відносин.

За його словами, після цього розпочався справжній жах для місцевих жителів — несумлінні реєстратори, підроблені печатки та документи, недійсні повноваження

ТОВ «Глобал-Інвест», підробивши рішення Керченського міського суду Автономної Республіки Крим, намагається зараз забрати у 800 пайовиків земельні ділянки, а це майже 2000 га. Дізнавшись про факт підробки, Ракібов звернувся до поліції із заявою про злочин. Було відкрито кримінальне провадження», — зазначив Мірошніченко.

І додав, що розслідування не проводилося досить довго, а згодом вищезгадане рішення суду лягло в основу висновку Комісії з розгляду скарг у сфері державної реєстрації при Міністерстві юстиції України від 19 квітня 2017 року. Членам Комісії навіть не спало на думку перевірити факт існування такого рішення у реєстрі.

У липні суддею Господарського суду Херсонської області було винесено ухвалу, за якою врожай сої, соняшнику та льону визнали власністю ТОВ "Глобал-Інвест", у якого відсутні первинні документи, котрі мали б підтверджувати вирощування сільськогосподарських культур. Поки правоохоронці зволікають із розслідуванням справи, земля не обробляється, її власники та орендарі несуть збитки, а колишній власник «Глобал-Інвест» погрожує, що він привезе озброєних людей, які розстріляють селян», ‒ написав нардеп і додав, що наприкінці серпня відбулося фізичне протистояння рейдерів із селянами, котрізахищали свої землі, у ході якого декількох пайовиків побили.

За словами Івана Мірошніченка, більшість людей у відчаї, оскільки не можуть забрати свої паї. Правоохоронці неохоче розслідують цю справу. Тому селяни звернулися до ГО «Бізнес-Варта». Ситуацію в Надеждівці було розглянуто на засіданні антирейдерської комісії, яка створена при Кабінеті Міністрів під керівництвом першого віце-прем'єр-міністра — міністра економічного розвитку Степана Кубіва. Він дав доручення з'ясувати стан справ, тож далі буде…