друкувати


ЄС продовжує переговори щодо виділення фінансової допомоги для України

29 листопада 2017, 17:57

Країни Євросоюзу не прийшли до єдиної думки щодо виділення Україні чергового траншу макрофінансової допомоги у розмірі 600 млн євро, дискусії з цього питання тривають. Про це заявив голова Представництва ЄС в Україні Хьюг Мінгареллі, передає «Укрінформ».

«Дискусії з цього приводу тривають. Це правда, що низку умов до сих пір не виконано. Однак правда й те, що Україна завжди може попросити про нову макрофінансову допомогу», — сказав Мінгареллі.

Водночас, за словами представника, Україна, як і раніше, може розраховувати на підтримку ЄС у політичній, економічній та фінансовій сферах.

На сьогоднішній день Україна отримала два транші макрофінансової допомоги Європейського Союзу в розмірі 600 млн євро кожен. Виділення другого траншу погоджувалося зі скасуванням Україною мораторію на експорт лісу-кругляка, який у ЄС розцінюють як порушення умов угоди про асоціацію і норм СОТ. Однак згодом цю вимогу було знято.

У липні поточного року, віце-президент Єврокомісії, єврокомісар з питань євро і соціального діалогу Валдіс Домбровскіс заявив, що Україна може отримати третій транш макрофінансової допомоги ЄС у розмірі 600 млн євро в грудні поточного року.

Україна у 2018—2019 роках має намір залучити від Єврокомісії 1,8 млрд євро в рамках проекту фінансової допомоги.