друкувати


Сьогодні блокується кожна третя податкова накладна

29 листопада 2017, 16:19

Сьогодні заблокована кожна третя податкова накладна. Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook в.о. голови комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Верховної Ради України Олександр Бакуменко.

Нагадаємо, що раніше народний депутат "Самопомочі" Іван Мірошніченко  повідомив, що ситуація з податковими накладними для бізнесу може ще більше ускладнитися  якщо  парламент прийме один документ. Йдеться про законопроект від 15 вересня 2017 року №7115, який передбачає застосування тестового режиму зупинки реєстрації податкових накладних до прийняття законопроекту, розробленого урядом.

На думку Мірошніченка, даний документ не сприятиме покращенню процедури адміністрування ПДВ, а лише вкотре внесе псевдозміни до чинних норм податкового законодавства.   

Автори законопроекту №7115 фактично пропонують закрити очі на вирішення ситуації зі стрімким зростанням об’ємів тіньового ринку реалізації агропродукції в Україні. У 2017 році учасники ринку стверджують, що у «тіні» перебуває близько 50% ринкових операцій із зерном, олією та іншими сільськогосподарськими культурами. Наразі спостерігається загрозлива тенденція на внутрішньому ринку: у 6—7 із 10 випадків пропонується продаж за готівку, досить часто — в іноземній валюті», — розповів депутат. 

Наразі ж  повідомляється, що Державна фіскальна служба немає фізичних можливостей проводити вчасне розлоблокування таких накладних. Звідси й виник «затор».

«Так, за період із 01.07.2017 по 09.11.2017 заблоковано 455 261 податкову накладну на загальну суму ПДВ 9,9 млрд грн. А розглянуто комісією ДФС лише 187 941 податкову накладну на загальну суму ПДВ 4,5 млрд грн», — уточнив Бакуменко. 

Він зазначив, що під основний удар потрапив малий і середній бізнес:

Під дію автоматичного блокування податкових накладних не підпадають підприємства, у яких загальна сума сплачених податків (окрім суми ПДВ, сплаченої при вивезенні за митну територію України) становить понад 5 млн грн. Тобто, сьогодні від блокування податкових накладних потерпають саме малі та середні аграрії, які користуються безготівковими рахунками».

Також за інформацією народного депутата, податкові накладні аграрних підприємств продовжують блокувати, попри зміни в критеріях, які попередили блокування накладних с/г виробників.

За інформацією профільних асоціацій продовжується автоматичне блокування податкових накладних, які підпадають під критерії ризику відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 13.06.2017 №567, попри те, що відповідно до наказу Міністерства фінансів від 18.09.2017 №776 до зазначених критеріїв були внесені зміни, які мали попередити блокування накладних для сільськогосподарських виробників», — написав депутат у зверненні до прем’єр-міністра.

Народний депутат також зазначив, що із 6,1 тис. підприємств, які подали документи на розблокування накладних, 4,8 тис. отримали як позитивні, так і негативні рішення.

Це викликає подив, оскільки підприємства, які ведуть реальний бізнес, переважно не мають т.зв. «скруток». Тому, в разі об’єктивного розгляду скарг слід очікувати стабільно позитивні відповіді щодо підприємств, у яких накладні раніше визнавалися помилково заблокованими», — підкреслив Бакуменко.

На його думку, систему автоматичного блокування податкових накладних неможливо удосконалити лише через зміну критеріїв ризику, тому що «жоден такий критерій не може бути всеохоплюючим та описувати всі виробничі процеси підприємств».