друкувати


Гройсман наказав мерам бути енергоефективними

29 листопада 2017, 14:55

Інноваційні рішення мають бути основою ефективності та якості управління. Саме вони здатні швидко перетворити Україну, багату на поклади газу, на енергонезалежну державу. Про це повідомляє прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, виступаючи у середу на Міжнародному саміті мерів у Києві, передає УКРІНФОРМ.

«Якщо ми візьмемо надзвичайно важливу тему нашої енергетичної незалежності, це питання сьогодні є одним із пріоритетів. Але дуже залежить успішність і швидкість досягнення цієї мети від ваших дій — інноваційних, професійних, від технологічних рішень, які ви будете запроваджувати для того, щоб стати енергоефективними, а це означає конкурентними, і зробите свою інвестицію в нашу енергетичну незалежність... Україна за покладами газу по всіх дослідженнях різних авторитетних організацій на другому, на третьому місці в світі. Ми в три-чотири рази добуваємо менше, ніж інші країни, в яких співвідношення запасів і видобутку сьогодні є достатньо високим. Ми — країна, яка може абсолютно повністю при запровадженні нових інноваційних технологічних рішень отримати енергетичну незалежність шляхом добування необхідної кількості газу для внутрішнього ринку і для того, щоб експортувати. Якщо ми експортуємо, це зовсім інший торгівельний баланс країни, це зовсім інша ціна національної валюти, це твердість національної економіки», — сказав Гройсман. 

Водночас прем'єр-міністр згадав часи енергозалежності України перед Росією з точки зору постачання природного газу.  

Згадайте риторику останніх 15 років до 2014 року, яка була тема в українському суспільстві, що її нам нав'язувала влада, — за якою ціною купувати російський газ: 50 доларів або 100, 100 або 200, як отримати знижку на російський газ. І за рахунок чого — за рахунок Чорноморського флоту в Криму і віддачі частини території в довгострокове управління? Врешті-решт така політика призвела до тих проблем... які ми маємо сьогодні... І якщо ми проаналізуємо, що відбувалося у ці 10—15 років, то побачимо, що це була умисна політика знищення України і збільшення нашої залежності тоді, коли ми маємо свої поклади. Це один лише приклад, коли абсолютно непрофесійні, я б навіть сказав, — на превеликий жаль, це правда, — злочинні дії щодо нашої країни призвели до величезних втрат і труднощів», — зазначив Гройсман.