друкувати


Антирейдерська комісія повернула агропідприємству 373 га земельних ділянок

29 листопада 2017, 11:25

Комісія Мін’юсту з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації (так звана Антирейдерська комісія) повернула ТОВ «Агрофірма Шаргород» (Вінницька область) право оренди на 178 земельних ділянок, які реєстратор незаконно передав в оренду іншому агропідприємству. Про це повідомила заступник міністра юстиції Олена Сукманова.

Нагадаємо, Мін’юст запровадив технічний механізм, який унеможливить реєстрацію подвійних договорів оренди землі.

«Наприкінці жовтня цього року ТОВ «Агрофірма Шаргород» звернулася до Комісії з проханням відновити порушені права, а саме — право на оренду 178 земельних ділянок площею 373 гектари, які підприємство орендувало у громадян з 2009 року. Як виявилося, у вересні фірма дізналась із реєстру, що позбавлена права користування цими земельними ділянками, і що новим їхнім орендарем є СТОВ «Подільска зоря», — зазначила Олена Сукманова.

При цьому ТОВ «Агрофірма Шаргород» не здійснювала жодних дій щодо припинення свого права на оренду, а її договори оренди були дійсні щонайменше до кінця 2019 року, додала заступник Міністра.

Розглянувши цю справу, Комісія з’ясувала, що під час реєстрації прав на оренду земельних ділянок місцевий державний реєстратор порушив порядок реєстрації, а саме — правило черговості розгляду заяв. Тобто, не припинивши чинну оренду земельних ділянок, він зареєстрував право оренди на них за іншим користувачем — СТОВ «Подільска зоря». Враховуючи це, Комісія ухвалила рішення задовольнити скаргу ТОВ «Агрофірма Шаргород» і повернути їй право на оренду вищезазначених земельних ділянок», — сказала заступник міністра.

Вона також повідомила, що за вчинені порушення держреєстратор відключений на півроку від доступу до державного реєстру речових прав на нерухоме майно.