друкувати


Для покращення умов експорту пропонують два шляхи

29 листопада 2017, 09:16

Існує два напрями, над якими потрібно опрацювати для покращення умов українських експортерів з китайською стороною. Про них розповів директор Центру транспортних стратегій (ЦТС) Сергій Вовк в ексклюзивному коментарі AgroPolit.com.

Нагадаємо, що великий німецький трейдер планує використовувати українську колію для імпорту агропродукції.

За словами Вовка, наразі «Укрзалізниця» й транспортна галузь країни загалом мають проблеми з забезпеченням великого експортного зернопотоку. Це стосується і проектів експорту в Китай.

«Головна причина — низький рівень модернізації фондів локомотивів і вагонів. Тут співпраця з китайськими компаніями в плані модернізації в сегменті вагонів є однією з найбільш перспективних в співробітництві Китаю та України», — зазначив директор ЦТС.

Він додав, що розвиток транзитного потенціалу (так званого Транскаспійського маршруту), який має пройти через територію України, Грузії, Азербайджану, Казахстану та Китаю, істотно покращить позицію українських експортерів харчової продукції. Але поки, на жаль, досягти ефективної співпраці не вдається.

Питання фрахту в районі Чорного моря залишається дорогим і цю проблему потрібно вирішувати. Ще є аспект «наскрізних тарифів». Компанії, територіями яких проходить маршрут, мають домовлятися про певний єдиний тариф, котрий зробить цей маршрут економічно привабливим. Це, власне, два напрямки, за якими потрібно працювати Україні, щоб активізувати співробітництво з китайською стороною. Зокрема й в агросекторі, адже потенціал великий, тами його повністю не використовуємо», — підсумував Сергій Вовк.