друкувати


На дотації аграріям потрібно 6 млрд грн

29 листопада 2017, 07:14

Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин звертатиметься в Кабмін із проханням підняти рівень дотацій, адже 2 млрд грн недостатньо на бюджетну підтримку так званої квазіакумуляціі ПДВ. Про це повідомив заступник голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко в інтерв’ю УНН.

Нагадаємо, що аграрну підтримку пропонують повністю направити одноосібникам.

За словами Бакуменка, продукція тваринників сьогодні йде на внутрішній ринок. А для того, щоб виробництва могли стабілізувати свою діяльність, а потім наростити виробництво м'яса всіх видів, молока, яєць і так далі — необхідна підтримка держави.

«Крім нашого аграрного Комітету цю ж позицію поділяють і провідні профільні аграрні асоціації. Ми звернемося в Кабмін із тим, щоб рівень дотацій підняли, бо 2 млрд грн недостатньо на бюджетну підтримку так званої квазіакумуляціі ПДВ. Необхідно, щоб ресурс становив близько 6 млрд грн. Хоча б близько 4 млрд. Чому? Тому що коли ви заплатили 100 грн, а отримали відшкодування на рівні 40 або 50 коп., то це неправильно», — наголосив заступник голови Комітету.

Також він додав, що сьогодні рентабельність виробництва свинини — 3—5%, птиці — на рівні 5%, яєць — 6%.

З такими показниками галузях неможливо розвиватися. Триває скорочення виробництва тваринницької продукції, масове скорочення. А що це означає? Скорочення — це відхід з ринку частини виробництва і безробіття людей. Люди втрачають роботу й робочі місця, перестають платити податки, виходять на ринок праці, тож держава повинна їм виділяти допомогу. Ось колосальна проблема сьогоднішнього дня. А все через низьку рентабельність тваринництва, чия продукція йде на внутрішній ринок», — підсумував Олександр Бакуменко.