друкувати


На компенсацію кредитів передбачають усього 66 млн грн

28 листопада 2017, 07:16

В законопроекті про держбюджет закладений дуже низький відсоток на компенсацію кредитів — усього 66 млн грн. Про це повідомив заступник голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко в інтерв’ю УНН.

Нагадаємо, що аграрії отримали незначний відсоток компенсації вартості сільгосптехніки.

Програма часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки й обладнання вітчизняного виробництва була вперше введена в поточному 2017 році. На програму було виділено 550 млн грн.

«Це дуже важлива програма, яка стимулює вітчизняне сільгоспмашинобудування. У наступному році планується направити 945 млн грн. Дуже важливо, щоб ці гроші були використані, тому що саме сільгоспвиробник отримує 20-відсоткову компенсацію», — розповів Бакуменко.

І пояснив механізм: аграрій купує техніку вітчизняного виробництва з певною локалізацією і йому держава компенсує 20% вартості.

У питаннях таких пільг іще є багато нюансів, які необхідно привести до ладу, але все це вже прописано в наших рекомендаціях від Комітету. На жаль, закладено дуже низький відсоток на компенсацію кредитів — усього 66 млн грн. Ми запропонували б цю цифру збільшити до 560 млн, тому що це здешевлення насамперед фінансового ресурсу, який необхідний для сільгоспвиробника. Ми вважаємо, що дана програма недофінансована і її необхідно збільшити», — підсумував Олександр Бакуменко.